Ozbiljna djevojka

Neki završe srednju školu i razmišljaju o početku fakulteta i upisima na studij, a drugi razmišljaju o burzi rada, životopisima i pronalasku posla. Obje su opcije totalno u redu.

Kada kreneš pisati svoj prvi životopis nemaš još puno iskustva za staviti na njega i zbog toga će djelovati kao da još nešto trebaš dodati. Nije dobra ideja! Uljepšavanje stvari nekada može pomoći, da, ali nekada ti se može i obiti o glavu. Drugo je kada napišeš da si bolja u nečemu nego što jesi, ali znaš da je to vještina koju još možeš izbrusiti i koja ti ovog trena nije nužno potrebna. Iako ni tada nije dobra ideja lagati jer ako te poslodavac uhvati, mogla bi ostati bez prilike. Nije pametna ideja riskirati. Postoji hrpetina načina kako možeš napisati životopis, a sve ovisi i za koji se posao javljaš i što sve imaš za staviti u životopis. Nitko ni ne očekuje da nakon završetka srednje imaš hrpu iskustva i vještina. Kada ćeš pisati svoj prvi životopis, nikako nemoj lagati o ovih 6 stvari.

1.Školi koju si završila
Nije bitno za koji se posao javljaš i koliko je vezan uz tvoju struku ili ne, čak i da nije, ne bi trebala izmišljati da si završila neku drugu školu. Čak niti neki drugi smjer! Puno se ljudi javlja na poslove izvan svoje struke, to je skroz normalno i imaš šanse dobiti posao čak i ako nisi u svojoj struci.

2.Stupnju znanja stranog jezika
Okej, znaš engleski, njemački ili talijanski, ali nemoj lagati o tome koliko ih znaš. Iako zvuči lijepo kada nabrojiš više jezika, nema smisla pisati na životopis one jezike na kojima znaš reći sve skupa pet riječi. Radije ga nemoj ni staviti.

Rupert Grint, Miley Cyrus i Zayn Malik Što bi bili da nisu postali glumci i pjevači? Slavni su otkrili čime su se htjeli baviti u životu

3.Stvarima koje si radila na praksi
S obzirom da nemaš iskustva na poslu, možeš napisati svoja iskustva s prakse! I to se broji. Samo nemoj lagati o tome što si radila na praksi. Pokušaj napisati to što profesionalnije, ali nemoj odlutati i krenuti muljati.

4.Osnovne informacije od adrese preko godina
Nemoj mijenjati grad stanovanja ili stavljati da si starija nego što jesi. Te se stvari lako provjere i onda kada ispadne da si lagala, to je to, izgubila si priliku jer nitko ne želi radnika koji već na početku laže. Čak i da se prijavljuješ za posao u nekom drugom gradu, stavi u životopis svoje mjesto stanovanja, ali u zamolbu ili motivacijsko pismo napomeni da se možeš preseliti radi posla.

Doktorica i frizerka KVIZ: Koje je zanimanje savršeno za tebe?

5.Da si radila već negdje, a nisi
Nemoj stavljati da si negdje radila misleći da to nitko neće provjeriti i da ćeš se provući. Ponavljamo, nitko niti ne može očekivati da odmah nakon završetka srednje imaš iskustva. Okej je da napišeš samo gdje si išla na praksu, ili ako si radila neki ljetni posao.

6.O svojim vještinama za koje misliš da neće na razgovoru za posao moći provjeriti
Možda misliš da je dobra ideja napisati da znaš raditi nešto na kompjuteru što zapravo ne znaš, ali računaš na to da nitko neće moći provjeriti to na razgovoru. Istina da se neke stvari ne mogu provjeriti, ali kada počneš raditi, bit će jasno kao dan da si lagala, a svi koji se zapošljavaju su prvo na probnom roku i bez problema možeš odmah odletjeti.

Prvi posao Životopis pisanje životopisa prvi životopis laganje na životopisu ne lagati obiti o glavu kako ne pisati životopis

Još vijesti