Slika nije pronađena

Napisati životopis se čini kao užasno komplicirana stvar, ali danas kada postoji milijun načina kako ga napisati i dotjerati, ne možeš pogriješiti. Možeš se poigrati s njim i tako ga učiniti upadljivim, ali nemoj zaboraviti i da je sadržaj itekako bitan.

Neće svi nakon završetka srednje škole krenuti na fakultet, neki će i tražiti posao. Dok se dio učenika muči s maturom, drugi će se dio mučiti s tržištem rada i pisanjem životopisa. Nema ponude za posao koja ne traži da pošalješ životopis, a kako ga što bolje napisati kada imaš minimalno ili ništa radnog iskustva? Koncentriraj se na druge kvalitete i uspjehe! Ovih će ti 5 savjeta pomoći s pisanjem životopisa odmah po izlasku iz škole.

1.Počni sa školovanjem

Naravno da ćeš napisati koju si srednju školu završila, ali ovdje možeš dodati i sve ostale uspjehe koje si postigla tijekom školovanja, pogotovo ako imaju veze s poslom za koji se prijavljuješ. Učenici strukovnih škola ponekad idu na natjecanja vezana za njihovu struku ili u okviru nastave imaju priliku raditi na nekim dodatnim projektima.To su sve informacije koje možeš staviti u svoj životopis. Ako si završila i neku dodatnu školu, poput škole stranih jezika, to je također nešto što ne smiješ izostaviti. Čak i da nemaš ništa ovakvoga za napisati, nemoj se zabrinjavati, ima još informacija koje možeš dodati.

2.Nemoj zaboraviti i uključiti praksu ili ako si negdje volontirala

Možda nisi imala ozbiljan posao, ali ako si imala praktičnu nastavu koju si trebala odraditi svake godine, i to je nešto što možeš napisati. Mjesec dana ili dva tjedna prakse nije mala stvar. Naglasi i ako si na praksi radila nešto konkretno što ima veze s poslom na koji se želiš prijaviti. I to je svojevrsno radno iskustvo! Uz praksu, ako si volontirala bilo gdje ili radila neke učeničke poslove, koliko se god bezveze sada činili, napiši ih za početak. To će ti obogatiti životopis i pokazati budućem poslodavcu da imaš radnih navika i da si odgovorna.

3.Nekada i hobiji mogu biti super stvar za popuniti životopis

Uvijek gledaju da informacije koje stavljaš u životopis imaju veze s poslovima za koje se interesiraš. Ako se javljaš za konobarenje, nema potrebe da spominješ koliko ti dobro ide služenje Photoshopom koje si usavršila jer si htjela kul fotke na Instagramu, ali ako se javljaš za neki posao gdje ti se čini da je to relevantno, napiši. Iako nisi završila nikakav tečaj, sve stvari koje znaš, pa ako si ih i sama sebe naučila, mogu se naći u tvom životopisu. Pogotovo je to danas normalno kada postoji toliko aplikacija i online tečajeva za naučiti sve – od programiranja do turskog jezika. Sama ćeš najbolje moći procijeniti što je najbolje staviti, ali razmišljaj na sve strane – svaka sitnica, uspjeh i vještina, mogu biti od koristi. Barem dok ne sakupiš nešto radnog iskustva kojim ćeš se moći hvaliti.

4.Tvoje osobine

Jesi li timski igrač? Kreativna? Brzo učiš? U jedan dio životopisa možeš ubaciti i sve svoje osobine kojima se možeš pohvaliti, a koje bi ti mogle pomoći pri obavljanju posla. Koje osobine imaš i kako misliš da će tvoj budući poslodavac od njih imati koristi? Razmisli i dodaj i to pred kraj životopisa.

5.Ne moraš se držati točno određene forme životopisa

Na internetu ćeš pronaći formulare po kojima i ti možeš sastaviti svoj životopis, ali najčešće se radi o dosadnim formama. Neka se tvoj životopis od drugih razlikuje i po tome kako izgleda. Ako se ipak makneš od ovih standardnih formi i prokopaš malo dublje, pronaći ćeš zanimljivije predloške za životopis. I dalje ćeš na njih moći sve napisati, ali u malo drugačijem obliku. Stranica Canva ima predloške životopisa koji će se svojim izgledom izdvojiti iz gomile drugih, a to je ono što želiš.

Pogledajte još:

Pravila su se opet promijenila: Evo s koliko jedinica ove školske godine učenici padaju razred

Kako učiti kada ti se baš nikako ne da, a moraš? Ovo su koraci koje trebaš slijediti

Umjesto na faks, ovaj je dečko nakon srednje pokrenuo svoj biznis: Pričali smo s njime isplati li se to

Životopis pisanje životopisa posao bez iskustva Prvi posao

Još vijesti