Frendice

Zaslužuješ prijatelje koji će se prema tebi ponašati kako treba! Uvijek govorimo o vezama i kako se dečko prema tebi treba ponašati, ali ista pravila vrijede i za prijatelje. Nemoj trpjeti ponašanja koja nisu ni malo okej.

Nekada je bolje smanjiti krug prijatelja, ali u njemu imati samo one prave prijatelje, nego imati gomilu „prijatelja“ od kojih ti pola ljudi ide na živce ili imate loš odnos. Svaki odnos koji imaš se mora zasnivati na poštovanju. Ako te osoba ne poštuje, vaš će odnos uvijek biti pomalo klimav. Puno puta se sprijateljimo s nekim i mislimo si da je to super osoba, ali onda ju upoznamo malo bolje i shvatimo da je zapravo prilično loša, a nekada čak i toksična. Za neke ljude iz aviona vidiš da ne znaju biti prijatelji. Nije im dovoljno stalo do tebe ili su u tvom društvu iz nekih drugih razloga. U ovim je slučajevima bolje prekinuti prijateljstvo nego pustiti da se netko nastavi ružno ponašati prema tebi. Evo koja su to ponašanja u prijateljstvu preko kojih ne bi trebala prijeći i koje ne bi trebala samo tako oprostiti. Nisu okej.

1.Kada prijateljica nikada nije sretna zbog tebe
Ako ti se dogodi nešto super, želiš to proslaviti sa svojom prijateljicom, ali ova osoba kao da nikada ne može biti sretna zbog tebe. Umanjuje tvoj uspjeh ili ga pokušava zasjeniti s nekim svojim uspjehom – ni jedno ni drugo nije okej.

2.Stalno te podsjeća što je ona sve napravila za tebe
Kao da ti to nabija na nos i traži sada nešto od tebe zauzvrat. U prijateljstvima ćemo jedni drugima pomoći zato što to želimo i zato što nam je stalo do osobe, a ne zato da tri mjeseca kasnije možemo tražiti da sada ona napravi nešto za nas.

3.Uvijek su njeni problemi važniji
Nekada ćeš ti imati probleme, nekada ona. Nekada ćeš ti saslušati nju, a nekada ona tebe. Kada su takve situacije uvijek iste i njeni su problemi uvijek važniji od tvojih, uvijek u fokusu, to baš i nije znak pravog prijateljstva.

Prijateljice Nisu sva prijateljstva za cijeli život: 8 znakova da si prerasla vaše prijateljstvo

4.Sebična je
Netko može biti jako drag, ali svejedno može biti i sebičan. Možda sebične stvari neće raditi namjerno ili iz zle namjere, ali to ne umanjuje takvo ponašanje. I dalje ono nije okej. Pogotovo ako si joj skrenula pažnju na takva ponašanja i otvoreno rekla da nisu okej. Ako ih i dalje nastavi raditi ili to shvati kao napad na sebe, možda nije tako dobra osoba kako ti se činilo da je.

5.Saznala si da te trača s drugima
Svatko bi trebao znati da ovo nije u redu. Trebala bi se zauzeti za tebe, a ne te tračati. Kada jednom saznaš da osoba to radi, koliko ti god tvrdila da više neće, vjerojatno hoće.

6.Kad ona želi negdje ići – ti ideš s njom, kad ti želiš negdje ići – ona ne ide s tobom
Nikada. Uvijek si ti ta koja pristaje na neke planove i prijedloge, a ona se nikada ne želi prilagoditi tvojima. Naravno, ako ne može ići zbog financijskih ili nekih drugih problema, to je onda totalno druga stvar. Ipak, ako ne ide jer joj se tamo ne da ići, i tako svaki put, onda to baš i nije fer.

7.Ne sjeti se tvog rođendana
Niti se jedne godine ne sjeti tvog rođendana. Ako se nekada i sjeti, to je čudo. Prijateljica bi ipak trebala znati kada ti je rođendan – i sjetiti se. Izgovori poput „ja loše pamtim datume“ ne vrijede. Imamo pametne telefone, sve se može zapisati i staviti podsjetnik, pitanje je samo koliko nam je neka informacija važna.

Cure Podrška, a ne neprijatelji: 12 pravila ženskog kodeksa kojih bi se cure trebale pridržavati

8.Kada se ti njoj stalno za nešto ispričavaš, a ona nikada
Uvijek se ispričavaš, a ona nikada. Da spriječiš svađu ili da popraviš odnos, ispričat ćeš se i kad si kriva i kada nisi. Svi nekada zeznemo i trebamo se ispričati. Prihvatiti da smo pogriješili i reći „oprosti“. Ako to ne radi, to ti samo pokazuje koliko joj je stalo do vašeg prijateljstva.

9.Vrijeđa te
Jedno je kada ti iz šale kaže nešto – i to stvarno i zvuči kao šala. U drugu ruku, tu su one šale koje zvuče malo previše ozbiljno. Možda te i direktno uvrijedila, i to ne jednom. Takvo ponašanje ne bi trebala trpjeti.

10.Pokušala se spetljati s dečkom za kojeg zna da ti se sviđa
Prava prijateljica će pomoći da ga osvojiš, a loša prijateljica će ga ići osvojiti iza tvojih leđa. Prijateljice ste i zna tko ti se sviđa, nema izgovora za ovakvo ponašanje. Samo pokazuje da joj nije baš stalo do tvojih osjećaja, jer morala je znati da će te tako povrijediti, ali je odlučila da ju nije briga.

Prijateljica loša prijateljica loše prijateljstvo znakovi lošeg prijateljstva nije ti prijateljica ružna ponašanja

Još vijesti