Zalazak sunca

Možda su sve vaše prijateljice u vezama ili barem u nekim kombinacijama, jedino ste vi još uvijek sami.

Zadirkuju li vas zbog vašeg solo-statusa i stalno ispituju kad ćete pronaći dečka? Možda ste zbog toga svega i vi poželjele pronaći onog pravog. No, iz nekog čudnog razloga vam taj plan ne polazi za rukom. Zašto se ne možete zaljubiti baš kao i svi drugi?

Pogledajmo koji bi to mogli biti razlozi i kako eventualno „doskočiti“ ovom problemu.

1. Imate nisko samopouzdanje

Pojavljuju li vam se u glavi često misli poput onih da s vama nije sve u redu ili da vas je teško voljeti? Osjećate li se na neki način nedovoljno lijepo? Ako se nosite s takvim emocijama, možda niti nikome ne dopuštate da vam se približi i možda ste oko sebe nesvjesno podigli zidove, jer se bojite da će drugi biti koncentrirani na sve one negativne stvari koje jedino vi vidite. Svi s vremena na vrijeme imaju problema sa samopouzdanjem, a to je nešto na čemu se može poraditi. Kad naučite voljeti sebe, otvorit ćete se i svijetu i dečki će imati priliku da vam se približe.

Bridget Jones Omiljene serije i filmovi s prikrivenim body shamingom: Kako je curama poljuljano samopouzdanje?

2. Niste spremni za vezu

Često puta želimo ono što vidimo kod drugih. Možda ste baš u društvu gdje su svi u nekim vezama pa se na vas vrši određena vrsta pritiska zato što ste još solo. Razmislite je li dečko i veza stvarno ono što vi u životu trenutačno želite? Ako vas guši društvo prijateljica koje vas zadirkuju, jednostavno pokušajte izbjeći te cure i pronađite novo društvo. Koncentrirajte se u životu i bavite se onim što volite, a ne da se zamarate ispunjavanjem tuđih očekivanja.

3. Imate strah od novih iskustava i odbijanja

Bojite se da ćete se zaljubiti, a da vam taj netko neće uzvratiti ljubav na isti način. Jeste li i generalno u životu osoba koja previše razmišlja o svemu? Tako se vrlo vjerojatno pitate što ako s nekim započnete vezu pa ako vas ta osoba napusti. Možda vas je strah povezanosti i ranjivosti pred partnerom pa ste tako nesvjesno blokirali mogućnost da se zaljubite. No, ako malo bolje razmislite i sam je život nepredvidiv. Već ste svladali razne životne prepreke koje su bile neugodne i zahtjevne. Ljubav pak nije neugodna. Da, u nju se mora puno toga ulagati, ali ona je ipak najljepši osjećaj i doživljaj na svijetu. Možda vam trenutačno nedostaje samo malo hrabrosti i ničeg više.

4. Imate nerealna očekivanja od suprotnog spola i veza općenito

Holivudska produkcija stvorila je romantične fantazije koje baš nemaju veze s realnošću. Zbog toga svi smo mi malo podigli ljestvicu što se tiče očekivanja u vezama. Možda u glavi imate neku priču kako bi trebao izgledati vaš princ iz snova i gdje biste ga trebali upoznati. Nerealni standardi su vas već zasigurno doveli do toga da ste propustili neke prilike za ljubav. Možda vaš idealan partner nije uopće onakav kakvim ga zamišljate. Dok čekate svog Timotheea Chalameta, možda baš propuštate slatkog dečka iz susjedstva koji vam neko vrijeme pokušava prići.

5. Još niste preboljeli bivšeg

Iako ste prekinuli, vi ga još uvijek redovito pratite na društvenim mrežama i jedva čekate saznati što ima novog u njegovom životu. Tako si samo otežavate situaciju. Dok god ne prebolite njega, niste ni svjesni koliko ste zatvoreni za neke nove prilike i ljude u životu.

6. Bojite se zbog prošlih negativnih ljubavnih iskustava

Ako ste u prošlosti bili jako zaljubljeni i jako povrijeđeni, možda je to razlog zašto se opet ne možete u nikog zaljubiti. Jednostavno ne vjerujete ljudima. Možda ste samo bojite opet otvoriti nekome drugome iz straha da bi nova veza mogla završiti baš kao i ona prethodna – neuspješno. Nisu svi dečki isti i ne smijete zbog jednog lošeg iskustva odustati od ljubavi. No, nemojte ništa forsirati. Dajte si vremena da se oporavite.

7. Vučete traume iz djetinjstva

Možda ste u svojem djetinjstvu doživjeli neko traumatično iskustvo, kojeg se čak i ne sjećate, ali koje je ostavilo negativni učinak po vaše mentalno zdravlje. Možda vam je teško nekog novog pustiti u život, zato što ste od najranijih nogu naučili da se ne smije vjerovati ljudima. 

 

 

ne mogu se zaljubiti zašto sam solo ljubav i veze

Još vijesti