Bridget Jones

Filmska industrija igra značajnu ulogu u stvaranju stereotipa te su isto tako su jedan od ključnih sudionika u nametanjima standarda ljepote.

„Body shaming“ ili posramljivanje tijela nešto je o čemu govorimo posljednjih par godina, a označava osjećaj srama zbog „nesavršenog tijela“. Bilo da se mi sami osjećamo loše, bilo da nas drugi ismijavaju zato što se ne uklapamo u nametnute i najčešće nedostižne ideale, ali „body shaming“ je nešto što nas može dovesti do totalnog pada samopouzdanja pa čak i do ozbiljnih problema s mentalnim zdravljem.

No taj je termin izum novog vremena i o tome se nikad prije nije govorilo. Tako su generacije cura i žena odrastale su uz neke filmove i serije, koje i danas obožavamo gledati, a u kojima je bilo toliko prikrivenog „body shaminga“. Dok se kroz film koncentrirate na radnju, niste ni svjesni kako su vam prenijeli poruku i usadili stav da je određeni oblik tijela ružan.

Koje to filmove i serije obožavamo, a nismo ni svjesni da nam nose neke krive poruke?

Prijatelji

U mnogima omiljenoj seriji, scenaristi su bili toliko brutalni prema liku Monice. Što mislite kako su se osjećale sve one generacije djevojaka koje imaju plus size veličinu, kad su gledale kako mladi Chandler opisuje Monicu kao „Rossovu debelu sestru“ i dok priča o njoj s dozom gađenja. Plus, Monica je prikazivana kao netko tko stalno jede i tko je zbog svoje tjelesne težine usamljen i jadan. Tek kad je smršavila, procvao je njezin ljubavni život. No, cure koje nose veće veličine, mogu imati itekako bogat društveni život, biti ispunjene i sretne, što i nije bila poruka koju su mogle dobiti kroz seriju „Prijatelji“, gdje su im suptilno poručivali da su luzerice.

 

@embodyconfidencecoaching Many of you suggested I cover “Friends” to showcase how damaging anti-fat bias was in some television series back in the 90s (not to say it still isn’t today - it’s just become more subtle). 📺 Each time I look back at shows from my childhood, it scares me to know that I didn’t bat a single eyelash at these kind of comments. And I knew it was expected to laugh along with the punchline. So I did. I think most of us did. 😞 I want you to know I’m not placing blame on one show, on one story line or on one fat joke. This was culturally acceptable to be aired for us to consume on a regular basis. And it played a huge role in falsely conditioning us to believe that being in a larger body is bad. 🙅🏻‍♀️ It taught girls like me who grew into a body like Fat Monica’s that we couldn’t be loved and that our body type was wrong. It taught us to hide fun foods like KitKats and make sure no one ever saw us eat donuts. 🍩 And I can’t think of a single reason why those would be helpful messages to send anyone. 💔 If you want to learn more, grab my new free guide: “Unpacking and Unlearning Anti-Fat Bias” available until March 15th. 🔗 in bio! #fatphobia #weightstigma #antifatbias #friends #friendstvshow #90stv #90sdietculture #dietculturedropout ♬ original sound - Jess Fry, MS, LPC

 

Dnevnik Bridget Jones

Glavna se junakinja stalno žalila na svoju težinu, misleći da će sve njezine muke nestati ako skine koji kilogram. Toj njezinoj nesigurnosti i poljuljanome samopouzdanju pridonose prijatelji i znanci koji također stalno nabacuju ružne komentare o njezinoj težini. I stvarno, kad pogledate fotke Bridget Jones u filmu, jedino što vidite je zdrava mlada žena. Njezina tjelesna građa je sasvim normalna, ali je zato milijunima žena ispred malih ekrana poslana poruka da nisu dovoljno lijepe, ako imaju liniju tijela sličnoj Bridgetinoj.

 

 

Zapravo ljubav

Vrlo vjerojatno svi mi tamo negdje oko Božića gledamo film „Love Actually“, koji je izašao 2003. godine. Isto tako, vrlo ste vjerojatno upamtili Natalie, premijerovu tajnicu. U filmu je stalno spominju kao debelu i bucmastu djevojku, koja ima „bedra veličine debla“ i „veliku stražnjicu“. No, opet – mi bismo rekli sasvim normalna mlada žena s oblinama. Ako nitko ne posramljuje izgled Keire Knightley u tom filmu, koja je isto lijepa, ali s evidentno drugačijom tjelesnom građom, zašto bismo trebali ismijavati izgled Martine McCutheon u ulozi Natalie?

 

@c.v.r.w.101 Sadly there are sooo many more examples like this when i was growing up that led you to constantly obsess over your weight 💔 and it never really leaves you! #bodydysphormia #fatshaming #fatshamed #martinemccutcheon #loveactually #bodyimageissues #weightobsessed #millenialissues #bodyimagestruggles #timeshavechanged #hughgrant ♬ God Only Knows - Stereo - The Beach Boys

 

Seks i grad

Seks i grad je pred 20-ak godina bio nešto poput svih onih serija koje sad jedva čekamo vidjeti na Netflixu. Iako biste očekivali da je ta scena body shaminga bila snimana tamo ranih 2000-ih kad se propagirala ultimativna i nezdrava mršavost, posramljivanje tijela dolazi puno kasnije i to u filmskom nastavku gdje prikazuju Samanthu koja zbog problema u vezi emocionalnu utjehu pronalazi u hrani. I realno, dok vidimo na Samanthi samo malo izraženiji trbuščić, reakcija njezinih prijatelja na koji kilogram više koji je sakupila, blago je rečeno – užasna (spornu scenu možete vidjeti na 09:08 minuti videa). 

 

body shaming u filmovima body shaming u serijama posramljivanje tijela u filmovima posramljivanje tijela u serijama generacije odrasle uz body shaming videove