Slika nije pronađena

Danas iznimno popularan i kao dio underground scene i kao dio mainstreama, rap se sluša diljem svijeta, a današnji izvođači poput Jay Z-a, Eminema, 50 Centa i mnogih drugih suvereno vladaju vrhovima top ljestvica. Ako ste i vi fanovi ovog zvuka, moglo bi vas zanimati i ponešto o počecima ovog glazbenog izričaja koji je ujedno i autentična subkultura.

Hip-hop je oblik moderne glazbe, ali i poseban stil života. Njega čine četiri elementa, a to su grafiti, breakdance, MC-ing i  DJ-ing koje upotpunjuje i određeni stil odijevanja, govora i načina razmišljanja. Rap kao vrsta glazbe proizlazi iz hip-hop kulture, a to je najbolje izrazio reper KRS-ONE, rekavši  kako se hip hop živi, a rap je nešto što se radi. Za hip-hop se vjeruje da je potekao iz Bronxa od jamajčanskog DJ-a imena Kool Herc, koji je recitirao rime uz razne instrumente, a novi stil se ubrzo proširio Brooklynom i Manhattanom te su ga prihvatili i mnogi drugi DJ-i.


Hip-hop je prava glazbena mješavina koja se stalno razvija, a danas se u njemu korist i elektronski, kao i soul zvuk. Razvio se tijekom sedamdesetih kada su tzv. block partiji bili vrlo popularni u New Yorku, gdje su se ispreplitali utjecaji Afro-Amerikanaca i Portorikanaca. DJ-i bi svirali funk ili soul, te su polako počeli izolirati bubnjeve, što je već bilo prisutno u dub zvuku s Jamajke koji se zahvaljujući rastućoj jamajkanskoj populaciji brzo širio Velikom Jabukom.

Prvom hip- hop snimkom mnogi smatraju onu grupe The Sugarhill Gang naziva 'Rapper's Delight' iz 1979. godine.

U osamdesetima svi elementi novog glazbenog zvuka su sjeli na mjesto te se on počeo širiti diljem SAD-a, ali i na Europu. Godine 1988. osnovan je  legendarni Cypress Hill, a sredina osamdesetih i prva polovica devedesetih smatraju se zlatnim dobom hip - hopa u kojem je određeni utjecaj na njega izvršio i jazz. Popularni izvođači iz toga razdoblja su Public Enemy, De La Soul, Gang Starr, Jungle Brothers i mnogi drugi.

Mc Hammer je 1990. godine postigao veliki komercijalni uspjeh sa svojim singlom 'Can't Touch This' koji je rap podigao na sasvim novu razinu popularnosti. Album se do danas prodao u više od 18 milijuna primjeraka, a to vrijeme pripalo je i Dr. Dreu, Snoop Doggu, Wu-Tang Clanu, The Notorious B.I.G-u, Jay-Z-u i Nasu.

Jedan od poznatih repera bio je i 2Pac Shakur čiji su pjesnički stihovi predstavljali odraz teškog i okrutnog života, a Tupacu donijeli čak šest nominacija za nagradu Grammy. Njegov prvi album iz 1991. godine pod nazivom '2pacalypse Now'  tematizirao je razna goruća pitanja američkog društva poput rasizma i siromaštva, a karijera mu je zaista uzela maha s drugim uratkom naziva 'Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z'.

Te iste godine 2Pac glumi u filmu 'Poetska pravda' u kojem mu je partnerica Janet Jackson. Uskoro se počinje i sve više sukobljavati sa zakonom, a uslijedila je i optužba za seksualno zlostavljanje od strane jedne obožavateljice. Dok je u studiju čekao presudu, netko je na njega ispalio pet hitaca, a iako teško ranjen, bolnicu je napustio samo tri sata nakon operacije. Presudom suda osuđen je na zatvor, a nedugo nakon početka služenja kazne objavio je i novi album 'Me Against The World' koji je postigao veliki uspjeh. Najpoznatiji singl s albuma je pjesma 'Dear Mama'.

Nakon što je odslužio jedanaest mjeseci, iz zatvora je izašao zahvaljujući jamčevini, a uskoro objavljuje i albume 'All Eyez on Me' i 'The Don Killuminati -The 7 Day Theory'.

Njegov život tragično je završio kada je u rujnu 1996. godine ubijen nakon završetka jednog boksačkog meča, za vrijeme kada je s autom stao na crveno, a iako je preživio operaciju, smrt je nastupila tjedan dana poslije.

Njegov utjecaj osjeća se i danas, a Tupaca mnogi smatraju jednim od najvećih repera svih vremena. Eminem govoreći o njemu kao uzoru nije štedio lijepe riječi rekavši kako je 2Pac najveći tekstopisac koji je ikada živio. Iako je rap glazba s njegovom smrću mnogo izgubila, Shakur je i danas inspiracija mnogim svojim nasljednicima.


Voliš li ti rap? Koji su tvoji najdraži izvođači?

Sonja Curi
Foto: Sxc.hu

rap hip-hop 2Pac

Još vijesti