Slika nije pronađena

Čini se da možeš promijeniti (na bolje) svoje raspoloženje ako slušaš Kendricka Lamara.

Prije nego krenemo u objašnjavanje činjenica, svi se sigurno možemo složiti da mjuza na nas može snažno utjecati. Istina? Istina! A novost je da su dva neuroznanstvenika proučila utjecaj hip hop glazbe na naše mozgiće.

U članku kojega su napisali profesori s Cambridga, Akeem Sule i Becky Inkster, tvrde da hip hop glazba ‘pozitivno mijenja živote ljudi i nudi im snažan osjećaj samopouzdanja, životne mudrosti, otpora i samopomoći.” Sve se to slaže s idejom da glazba može djelovati terapeutski na nas.

Hip hop glazba često progovara o problemima kao što su mentalne bolesti (Kanye West ‘Clique’), a često nude i poruke nade koje , uz plesni ritam, pozitivno djeluju na ljude. Kombinacija nade i iskrenosti je moćna.

Kroz program Hip Hop Psych nadaju se da će bolje istražiti vezu između mentalnog zdravlja i hip hopa. Svoju su hipotezu testirali na ranim lokacija kao što su zatvori, škole, noćni klubovi i predavaonice na fakultetima. Odgovori su za sad bili pozitivni!

Štoviše, Sule i Inkster navode ove 4 pjesme koje najbolje utjelovljuju snagu i moć hip hopa, što zbog svojih snažnih tekstova ili pozitivnih asocijacija.

Slušate li vi hip hop? Kako na vas utječe?

L.B./izvor: HelloGiggles

foto: Twitter@amycinnamonart

hip-hop utjecaj na psihu i samopouzdanje Istraživanje Neuroznanost

Još vijesti