Slika nije pronađena

Kada razmišljamo o punoljetnosti mislimo da će nam ona donijeti razbibrigu i `slobodu` o kojoj sanjamo, a zapravo nas počnu mučiti neka životna pitanja.

Osamnaesta godina donosi velike promjene, za mnoge ona znači završetak srednje škole te odlazak na fakultet ili posao. Osim toga, možemo i glasati prvi put, polagati vozački, odseliti se i još puno toga.

Odjednom, luda životna pitanja nas počnu mučiti te počinjemo razmišljati na totalno drugačiji način. `Jesam li sretna, a jesu li i drugi?` ili `Jesu li moji prijatelji zaista  prijatelji` i slična pitanja nam se vrte glavom.

Kako bi preduhitrila krizu `punoljetnosti` vrijeme je da saznaš koja će te to pitanja mučiti:


Tko sam ja zapravo?

Ovo pitanje nas može mučiti cijeli život, ali se najčešće javlja pred kraj puberteta kada je vrijeme da počnemo `živjeti`. Fakultet, posao, obaveze, novi izazovi – sve nas to može natjerati da se stalno preispitujemo i pitamo se tko smo mi to zapravo. Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan niti je jedan jer se cijeli život mijenjamo, ali najbitnije je da znamo što sami za sebe predstavljamo.


Jesu li moji prijatelji uistinu prijatelji?

Lagana paranoja nas zna oprati s vremena na vrijeme nakon osamnaeste godine jer svi imaju sve više obaveza. Premda ih imamo i mi, na sebe ne gledamo, ali gledamo na druge pa se počnemo pitati je li nam Marijana i dalje BFF premda se nismo podružile kako treba već mjesec dana? Iskorištava li me Dario i je li Ana uistinu ono mislila što je rekla? - samo su neka od pitanja koja si postavljamo. No, odgovor stiže s vremenom tako da ne trebamo dopustiti da nama upravlja paranoja jer bismo mogli izgubiti prijatelje.


Trebam li prestati financijski ovisiti o roditeljima?

U ova pitanja je uključena i selidba u slučaju da i dalje studiraš i radiš u istom gradu. Trebaš li početi tražiti posao i iseliti se je ono što ti se mota glavom, ali o ovome trebaš jako dobro razmisliti. Financije će te sigurno mučiti, ali moraš biti svjesna da živiš u Hrvatskoj i da je ovdje vrlo teško mladoj osobi pronaći posao, a osobito ako nema iskustva. No, sve dođe na svoje i trebaš ići laganim koracima – prvo studirati, pokušati sa studentskim poslom, a kasnije ćeš vidjeti.Jesam li inteligentna?

Svi se ponekad brinemo da nismo dovoljno pametni, a potreban je samo jedan tuđi komentar da počnemo kopati po svom mozgu i mučiti se time. Ako te ovo već sada muči, odgovor je tu: da nisi inteligentna ne bi ti padala različita pitanja napamet, osobito ne ona životna.Je li itko sretan?

U nekom trenutku života osjetit ćeš slabost i tugu, a oko tebe će biti sve nasmiješene face. Tada ćeš se pitati jesu li ljudi koje poznaješ uistinu sretni te je li istinska sreća moguća. No, ubrzo ćete ta pitanja proći jer ćeš i sama osjetiti sreću.


Kako da nađem idealan posao za sebe?

Budući da nas roditelji često znaju pritiskati kada se radi o poslu i traženju posla, a osobito ako smo se malo pogubili i nismo sigurni je li fakultet koji smo upisali dobar za nas. Naši interesi se znaju mijenjati, ali nemoj puno očajavati jer kada se radi o ovom pitanju treba uzeti više faktora u obzir – novac, čini li te posao sretnim, lokacija i druge stvari.


I.P.

Pročitajte još:

Osamnaesta se bliži: zablude koje imamo kada je u pitanju punoljetnost

Vještine koje bi trebala naučiti do 18. godine

18 stvari o kojima razmišlja svaka djevojka kada napuni 18 godina

punoljetnost životna pitanja osamnaesta

Još vijesti