Slika nije pronađena
Kada već dođeš u te godine bit će kasno, zato je bolje da razmišljaš unaprijed jer odrastanje sa sobom nosi i nove obaveze, a ne samo nova prava.

I ne, ne želimo ti ubiti volju za odrastanjem – sve ima svoje čari. S punoljetnošću ćeš moći voziti auto, glasovati, legalno cugati, ali ćeš se morati i osamostaliti. I taj val odrastanja će te samo odjednom zapljusnuti, pa kreni s navikavanjem postepeno. Iako ćemo sad zvučati kao tvoji starci, ovo moraš naučiti do 25.:

1. Kuhati – da, zabavno je i fino hraniti se u McDonald'su i ostalim lancima brze prehrane, ručati ili večerati u restoranima, ali uskoro ćeš shvatiti da je to prilično skupa i nezdrava navika. Zato ćeš sve češće guglati recepte i petljati s hranom koju imaš u frižideru – prvo s jajima, pa s tjesteninama, rižotima pa tek onda s kompliciranijim jelima. Možda bi bilo dobro da se počneš interesirati o onome što ti je netko drugi do sada servirao.

via GIPHY


2. Baratati svojim mjesečnim budžetom – morat ćeš znati raspolagati novcem tako da preživiš i naučiti određivati prioritete. Možda ti neće trebati nova garderoba jer ćeš radije novce potrošiti na tečaj usavršavanja ili skripte.

via GIPHY


3. Kupovati u dućanima mješovite robe i tražiti proizvode na akcijama – oni letci koje dobivaš na kućnu adresu dobit će svoj smisao, baš kao i newsletteri na koje ćeš se prijaviti da saznaš gdje je najpovoljnije kupiti npr. omekšivač i zelenu salatu. Naša preporuka je da svakako radiš popis za kupnju i držiš ga se – tako ćeš izbjeći trošenje budžeta na 'gluposti' koje ti možda ne trebaju.

via GIPHY


4. Raditi sitne popravke po kući/stanu – nitko ne očekuje od tebe da znaš postavljati PVC stolariju ili servisirati bojler, ali bilo bi dobro da znaš zamijeniti žarulju, odzračiti radijatore i skinuti gumicu sa slavine kada je mlaz vode slab.

via GIPHY


5. Brinuti o svojem zdravlju i redovitom obavljanju pregleda – ginekologu i zubaru moraš ići jednom godišnje, vaditi krv s vremena na vrijeme, paziti na dioptriju ako ju imaš... Nitko drugi o tome neće brinuti, a zdravlje stvarno je najbitnije.

via GIPHY


6. Štedjeti – hoćeš li uplaćivati stambenu štednju, životno osiguranje ili nenamjenski štedjeti, tvoj je izbor, ali bilo bi dobro da ti na kraju mjeseca neki iznos ostane za 'zlu ne trebalo'.

via GIPHY


7. Organizirati putovanje – morat ćeš naučiti rezervirati let i snaći će sama na aerodromu, koristiti se stranicama za rezerviranje smještaja, predvidjeti koliko ti novaca treba za putovanje i realizirati isplanirano.

via GIPHY


Naravno, mi ćemo biti tu za tebe, a vjerujemo da će ti u odrastanju podrška biti roditelji i prijatelji. Nije lako, ali isplati se! Sretno!

Foto: Giphy/Pixabay

M.Z.
Pročitajte još:

Lakše kroz odrastanje - stvari koje moraš naučiti do 18. godine

Stvari koje ćeš napraviti u srednjoj i zbog tog naučiti važne lekcije

Filmovi koje obavezno moraš pogledati prije 18. godine

prava znanje učenje obaveze odrastanje punoljetnost 25 godina

Još vijesti