Slika nije pronađena
Dosta često čujemo kako nas stariji komentiraju u smislu – 'Pogledaj ju, visi na mobitelu cijeli dan' ili 'Tako je lijena, ne želi se uopće pomaknuti s kauča'. Naša reakcija na to je uglavnom kolutanje očima, ali ipak – suočavanje s nekim stvarima nas uskoro čeka.

Stvarnost koja dolazi nakon 18. godine možda će te ošamariti pošteno, a može te i samo okrznuti ako budeš dobro pripremljena. Mnoge stvari će se promijeniti zauvijek – upravo zato potrudili smo se popisati ih kako bismo ti olakšali život kasnije.

1. Morat ćeš pronaći motivaciju za ustati svaki dan
– uskoro će ti se život pretvoriti u dosadnu rutinu. Kuća-posao lifestyle nije naročito zanimljiv, a i više oko tebe nema uvijek zgodnih dečkiju – tada ćeš biti prepuštena sama sebi i bit će teže sklopiti prijateljstva. Postat ćeš izbirljiva i dan će ti postati prekratak.

via GIPHY


2. Teško ćeš održati već postojeća prijateljstva – možda će se tvoja ekipa 'rasuti' po svijetu, neki će brzo osnovati obitelji, a s nekima više nećeš imati zajedničkih tema. Iako si mislila da prijatelje imamo zauvijek – vidjet ćeš, s manjim dijelom ekipe ćeš se stvarno družiti zauvijek.

via GIPHY


3. Rijetko tko će ti ponuditi pomoć – s godinama ljudi postaju sebični, silom prilika. Nitko te više neće 'gurati' poput roditelja ili profesora – sama ćeš morati heldati probleme i odgovarati za svoje postupke. Koliko si samo puta vidjela da se nitko nije osvrnuo na ljudske nesreće? Ne želimo da takva postaneš – ali realnost je okrutna.

via GIPHY


4. Morat ćeš se pomiriti s nepravdama – one su svugdje oko nas. Možda će zgodnija cura na faksu bolje proći od tebe, možda na poslu ne doživiš povišicu godinama iako se trudiš do maksimuma, možda će nekvalificirani radnik imati bolji posao od tebe... To se događa, ali nije razlog da izgubiš životni elan.

via GIPHY


5. Novca nema neograničeno – trebat ćeš naučiti upravljati s njime. Jednom kada odeš iz roditeljskog gnijezda, vidjet ćeš da je krov nad glavom skup – skupa je hrana, režije su stalni trošak, a džeparac više ne postoji. Postoji ono što zaradiš i s time ćeš morati naučiti živjeti (a sigurni smo da ćeš i željeti kupiti dobru krpicu i otići na daleko putovanje).

via GIPHY


6. Morat ćeš se naučiti minglati i družiti s ljudima koji možda nisu tvoj prvi izbor – jer kontakti ponekad više znače od kompetencija. I nije uvijek u pitanju nepotizam, u većini slučajevima radi se o snalažljivosti. Naći zajednički jezik s šefom, s kolegama iz drugih tvrtki, s profesorima na faksu nije uvijek lagano – ali se uvijek isplati. Osmijeh otvara sva vrata.

via GIPHY


Foto: Unsplash/Giphy

M.Z.

Pročitajte još:

8 stvari koje ne moraš napraviti prije osamnaeste

Brutalne istine o ljubavi koje morate znati do punoljetnosti

Važna pitanja koja svi postavljaju nakon osamnaeste godine

upute osamnaesta stvari odrastanje punoljetnost

Još vijesti