Slika nije pronađena

Punoljetstvo je bitna stvar u životu svake cure, pa tako i tebe. Iako ti se izdaleka čini da se radi o velikom broju i velikoj promjeni, pa kada napuniš osamnaest se ustvari isto kao i sa sedamnaest godina, istina je da se dosta stvari mijenja kada napokon imaš osamnaest godina!Osamnaest je veliki broj, a sigurni smo da postoji hrpa stvari koje želiš napraviti prije osamnaeste godine. Svaka cura ima nekakav svoj 'bucket list', koji u većini slučajeva ne uspije u potpunosti ispuniti. No, postoje stvari koje svaka cura mora napraviti, a jedna od njih jest i pročitati ovih pet knjiga!


Za početak, možeš slobodno kupovati alkohol i cigarete, biti vani do kad želiš, glasati na izborima, ali i ići u zatvor... Sada si napokon u potpunosti odgovorna za samu sebe. Barem u teoriji, jer u praksi i dalje živiš sa svojim roditeljima i oni su tu da ti pomognu oko svih stvari, ali u teoriji, ti bi trebala moći sve raditi sama.

via GIPHY


Nemoj se prepasti – iako se neke od njih nalaze na popisu lektira, obećajemo ti, radi se o dobrim i zanimljivim knjigama!

1. Harry Potter

Treba li uopće puno objašnjavati zašto je ovo must-read knjiga na listi? Osim što je prezabavan cijeli svijet čarobnjaka, u knjizi se kriju i dublje poruke, koje te tjeraju da razmisliš o odnosima sa svojim bliskim ljudima – od roditelja i braće te sestara, pa do prijatelja i cure/dečka! Osim toga, nedavno je dokazano da su fanovi najpoznatijeg čarobnjaka bolji ljudi!

2. Mi djeca s Kolodovora Zoo

Jedna od najbrutalnijih knjiga koje ćeš ikada pročitati, tužna je ponajviše zbog toga što je temeljena na istinitim događajima. Kada se malo distanciraš i vidiš da su svi tvoji problemi ništavni u usporedbi onih glavnog lika romana, znat ćeš cijeniti sve što imaš, bez obzira na to koliko imao/la!

via GIPHY


3. Zločin i kazna

Ako postoji jedna knjiga od koje se svima diže kosa na glavi, onda se radi upravo o ovom romanu. Zloglasno djelo državne mature, iako je opširno, stvarno je vrijedno čitanja! Osim toga, s obzirom na to da je jedno od obveznih djela državne mature, svakako bi bilo pametnije pročitati ga nego preskočiti...

4. Mali princ

Knjiga koju možeš čitati bilo kada u bilo kojem trenutku života i koju ćeš stalno čitati i koju si vjerojatno već i pročitala. Radi se o jednoj od onih knjiga koje će ti  svaki put reći nešto drugo. Znamo, zvuči kao kliše, ali zaista je tako!

via GIPHY


5. Dnevnik Ane Frank

Najpoznatiji dnevnik neke djevojčice na svijetu. Baš kao i 'Mi djeca s Kolodvora Zoo', ova je knjiga također pisana po istinitim događajima. Koliko god to zvučalo čudno, ustvari je utješno pročitati njen dnevnik i vidjeti da su i nju morile iste brige kao i tebe. Ustvari, sve cure muče uvijek iste stvari – i to je skroz ok...

Jesi li već pročitala sve od ovih knjiga? Koju bi ti dodala na popis?

Foto: Giphy/Shutterstock

A.Š.

Pročitaj još:

Što čitati preko praznika? 10 cool teen knjiga koje će te oduševiti

O čitanju i o knjigama: „Za mene, to je čista magija...“

Napravi pauzu, pročitaj knjigu: Ove cool knjige čitaju cure tvojih godina

knjige Čitanje punoljetnost bucket list

Još vijesti