Slika nije pronađena

Jedna od osnovnih ljudskih potreba jest ona za hranom. Hraneći se kvalitetno i redovito dobijamo energiju i hranjive sastojke koji nam pomažu da normalno funkcioniramo i ostanemo zdravi.

Ljudi ne jedu samo kada su gladni nego iz raznih razloga kao što su dosada, depresija, tuga, nervoza ili usamljenosti. Prejedanje isto kao i odbijanje hrane povezani su sa osjećajem mržnje prema vlastitom tijelu i nedostatkom samopouzdanja. Zato nije rijetkost da se adolescenti bore sa poremećajima u prehrani jer u ranjivoj dobi mnogi ne znaju kako izaći na kraj sa svojim problemima.

Tri najpoznatija poremećaja su: bulimija, anoreksija i kompulzivno prejedanje.

Anoreksija

Anoreksija je, često smrtonosan, poremećaj koji se očituje u samoizgladnjivanju sa željom da se bude što mršaviji. Osoba koja pati od anoreksije uvjerena je da je debela čak i kada to nije te zbog toga konstantno odbija hranu. Takve osobe često lažu o tome koliko su pojele, nose široku odjeću kako bi se prikrile i često oblijevaju. Ovaj poremećaj nije nimalo bezazlen; anoreksičnim djevojkama izostaju mjesečnice, ne rastu grudi, kosti se lako lome, a često se pojavljuje i prekomjerna dlakavost.

Bulimija

Bulimija je poremećaj koji se očituje u kompulzivnoj prejedanju, a zatim izazivanju namjernog povraćanja. Zbog toga oboljele osobe ne gube težinu očito kao anoreksičari zbog čega je ovaj poremećaj teže detektirati. Bulimija je također često smrtonosna jer oštećuje srce, probavu pa čak i zube. Bulimičari često osjećaju grižnju savjesti zbog svojih postupaka.

Kompulzivno prejedanje

Osobe koje pate od poremećaja kompulzivnog prejedanja, trpaju u sebe sve što im se nađe na putu, ali nakon toga ne izazivaju povraćanje. Na taj način postaju pretili što itekako utječe na njihovo zdravlje. Važno je spomenuti da se svatko od nas barem jednom u životu najeo toliko „da nije mogao disati“, ali to nikako nije slična stvar kao kompulzivno svakodnevno prejedanje.


Zvijezde i poremećaji u prehrani

Oboljeli se često osjećaju usamljenima, što uglavnom i je razlog njihovih problema, no i mnogi drugi su se suočili s nekim od poremećaja i na kraju ih pobijedili. Sigurno niste znali da su ovi celebovi svojedobno muku mučili sa hranom i kilama.

Jessica Alba odrasla je u obitelji gdje su svi bili pretili, stoga je ona željela ostati mršava pod svaku cijenu. Priznala je da se jedno vrijeme borila sa poremećajima u prehrani, a početak problema bio je prilikom snimanja serije „Dark angel“ jer je osjećala pritisak da mora biti „zgodna i mršava“.

Demi Lovato, osim što je imala problema s drogama, borila se sa builimijom.  Za svoje probleme djelomično je okrivila Walt Disneya i kriterije koje bajke nameću mladim djevojkama.

Victoria Beckham bolovala je od anoreksije, iako je dugo to pokušavala prikriti. Priznala je da je u teretani stalno promatrala svoju stražnjicu koja joj se činila prevelikom, a mrzila je i dupli podbradak (za koji smo sigurni da ga je samo ona primjećivala).

Poznavajući standarde modne industrije, ne čudi nas činjenica da je Kate Moss bolovala od anoreksije. Kako je sama kasnije izjavila, moto njenih modnih agenata bio je „što manje, to bolje“. Kate je čak i hospitalizirana 2001. godine zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Mary Kate Olsen prijavila se u kliniku 2004. godine jer se nije više mogla nositi sa poremećajem zbog kojeg su joj se kosti ocrtavale preko odjeće.

Ako boluješ od bilo kakvog poremećaja ove vrste ili imaš frendicu koja se bori s tim, budi hrabar i pomozi sebi ili njoj/njemu. Nemoj se bojati, roditelji i specijalizirane institucije tu su da ti pruže ruku u trenutku kad ne možeš više.

I.N.
Foto: sxc.hu, photoxpress.com

Hrana bulimija anoreksija poremećaj

Još vijesti