Slika nije pronađena

Anoreksija i bulimija nikada ne trebaju biti predmet šale niti bi se prema osobama koje boluju od navedenih bolesti trebalo odnositi bezobzirno.

Nažalost, mnogi ljudi i dalje ne shvaćaju kolika se opasnost krije iza poremećaja u prehrani jer postoji mišljenje da osobe koje boluju od toga samo žele biti mršave. To je daleko od istine jer anoreksija ili bulimija se mogu liječiti godinama, a mnoge djevojke su i umrle zbog toga.

Zapravo, navedeni poremećaji su odnijeli više života nego neka druga psihička bolest pa ako imaš prijateljicu koja boluje od poremećaja u prehrani, ovo joj nikada ne bi trebala reći:

`Daj pojedi hamburger!`

Treba znati da anoreksija nije dijeta i da to nije nikakav izbor nego bolest. Psihologinja s ovog područja te jedna od većih eksperata u struci, Jennifer Rollin, kaže da osobe koje boluju od ovih bolesti imaju osjećaj da im u glavi postoji određeni glas koji ih kontrolira. `Govoriti nekome s poremećajem u prehrani da nešto pojede je jednako kao da osobi sa slomljenom nogom kažemo da hoda normalno` kaže Rollin. Ako želiš pomoći prijateljici s tim poremećajem onda ju savjetuj da ode na psihoterapije, a ne da `pojede hamburger` ili `burek`.


`Premršava si`

Gubitak kilograma je jedan od očitih znakova anoreksije ili bulimije, ali uvijek treba izbjegavati govoriti o izgledu osobe koja od njih boluje, u smislu `mršavosti`. Valja zapamtiti da osobe s poremećajem u prehrani imaju iskrivljenu sliku o svome tijelu što znači da bi komentar u vezi njihovih kilograma osnažio nesigurnost koju imaju u sebi. `Za osobe s poremećajem u prehrani ne postoji težina koja bi ih pokazala premršavima` kaže psihologinja. Umjesto komentara na račun mršavosti, prijateljici valja uputiti upozorenje poput: `Primijetila sam da više ne ideš s nama curama često na klopu u McDonald`s. Je li sve u redu?`.`Angelina Jolie izgleda totalno anoreksično`

Ovdje uopće nije važno govoriš li o Angelini Jolie ili nekoj drugoj mršavijoj glumici ili slavnoj djevojci, važno je da ne govoriš kako netko izgleda `totalno anoreksično`. Zašto? Prva stvar, to je teška bolest, a druga stvar je ta da nije lijepo komentirati nečiji izgled na taj način, a osobito ne pred osobom koja ima isti problem. Ako govoriš olako o ovim bolestima i izjednačavaš pojmove `anoreksija` i `mršavost` tvoja prijateljica će vidjeti da ti ne može vjerovati i da previše osuđuješ, a to nije nikako dobro s obzirom na to da ona treba svu podršku koju može dobiti.


`Ni ja ne volim svoje mlitave noge`

Trebaš izbjegavati `zbližavanje` u vezi tjelesnih nesigurnosti, a iako se odmah može zaključiti zašto, slijedi pojašnjenje psihologinje Rollin: `Samo zato što ste vi imali par dana u kojima niste bili zadovoljni svojim tijelom, to je sasvim drugačiji osjećaj od onog s kojim se nosi osoba s poremećajem. Govoreći to, banaliziramo njihovu patnju.` Osim toga, nije dobro normalizirati destruktivno ponašanje, a k tome – tvoja prijateljica te treba da ju saslušaš, a ne da se `pronađeš` u tom svom kaosu.


`Da barem imam tvoju snagu volje`

Trebaš zapamtiti da se gubitak kilograma kod tvoje prijateljice manifestirao zbog bolesti od koje boluje te da to nije nešto što bi trebalo ohrabrivati. `Poremećaji u prehrani nemaju veze sa snagom volje te oni nisu izbor. Prijateljici treba reći da shvaćaš da ona nije izabrala to što osjeća i da si ovdje da joj pružiš podršku` savjetuje psihologinja Rollin.


`Odvratno. Ja mrzim povraćati`

Ako je tvoja prijateljica skupila hrabrost i počela ti pričati o svom poremećaju u prehrani, ono što bi ti trebala napraviti za početak jest suzdržati se od komentara koji bi ju posramili. U slučaju da se radi o bulimiji, a tvoj komentar je `Kako to možeš, meni je to odvratno, mrzim povraćati?` vjeruj nam da je tvoj pristup totalno krivi. Trebaš joj pokazati potporu i biti uz nju, a ne davati takve i slične komentare.


`Pa ne izgledaš kao da imaš poremećaj u prehrani`

Poremećaji u prehrani mogu biti nevidljivi pa premda ti prijateljica možda izgleda kao i inače, nemoj misliti da joj je lako. `Kada netko ne izgleda kao da ima ovaj poremećaj to znači da će i proći duže vremena za to da potraži pomoć` tvrdi Rollin. Netko s poremećajem u prehrani bi shvatio `ne izgledaš kao da imaš poremećaj` kao tvrdnju da nisu još dovoljno mršavi što može biti jako opasno.

anoreksija poremećaji u prehrani bulimija