Slika nije pronađena
Prošle godine počelo se pisati o novom zabrinjavajućem trendu – kolokvijalno nazvano 'pijanoreksiji'. Radi se o pojavi kod koje obroke zamjenjujemo alkoholom, odnosno izbacujemo ih kako bismo imali mjesta za kalorije iz pića.

I praksa je češća nego što smo mislili – čak 60% djevojaka na faksu ima pijanoreksične navike. Čak 37.5% ispitanica preskakalo je obrok prije izlaska tijekom kojeg će piti alkoholna pića, 46.3% je uz alkohol konzumiralo niskokalorična pića ili ona bez dodanog šećera i 51.2% ih je vježbalo pojačano dan nakon izlaska u kojem su konzumirale alkohol.

Istraživanje je provela Alissa Knight na Sveučilištu u Južnoj Australiji (UniSA) na 136 ispitanica u dobi između 18 i 25. Rezultate je objavila u magazinu Australian Psychologist u lipnju prošle godine, a ovu temu sada je ponovno pokrenuo Independent.

via GIPHY


Pijanoreksija ipak još nije priznata kao poremećaj u prehrani, premda je vrlo slična anoreksiji. I pojavljuje se pretežito kod mladih žena.

Blogerica Ellie McKinnell komentirala je za britanski dnevni list da je pijanoreksija nusproizvod pritisaka s kojima se nose cure po pitanju konzumiranja alkohola i održavanja vitke linije - 'Ako idete van na večeru, piće u pub ili cjelovečernji izlazak, od vas se očekuje da nešto popijete'.


A svi znamo da je alkohol prepun kalorija - Britanska dobrotvorna udruga za edukaciju o alkoholizmu Drinkaware navodi da nešto više od pola litre pive sadržava 197 kalorija – točno koliko i kriška pizze. S druge strane, čaša vina može sadržavati jednaku količinu kalorija kao i sladoled.Zato cure navodno izbjegavaju pivo i vino prilikom večernjih izlazaka i pribjegavaju jačim, žestokim pićima poput votke. 'Ja i drugi koje poznajem popijemo onoliko čašica vodke koliko je potrebno da se napijemo. Međutim, dok pijemo brojimo kalorije i pazimo da nam se želudac ne napuše', pojasnila je Ellie.

Stručnjakinja za prehranu i poremećaje u prehrani Rhiannon Lambert dala je objašnjenje ovog ponašanja – kaže da mladi profesionalci općenito apstiniraju preko tjedna da bi se mogli opiti preko vikenda, a to može biti jako opasno jer se na prazan želudac lakše može dogoditi trovanje tijela alkoholom.


Nadalje, pojasnila je Lambert, 'takvo ponašanje može dovesti do bolesti srca i jetre. Osim toga, smanjenje unosa hrane u korist alkohola može dovesti i do pada koncentracije vitamina i minerala u organizmu jer alkohol nema nutritivne vrijednosti'.

Sve u svemu, korisno je znati koliko kalorija ima naše omiljeno piće, ali bilo bi bolje da se njega odreknemo umjesto hrane, sugerirala je stručnjakinja, a mi se možemo samo složiti.

via GIPHY


Foto: Shutterstock/Pixabay/Giphy

M.Z.


Pročitajte još:

Nova bolesna igrica među tinejdžerima izluđuje roditelje i policiju – ovo nije zabavno

OMG Video koji pokazuje što vam se može dogoditi nakon samo jedne kutije cigareta

`Zašto sam pojela još jedan komad pizze?` - pitanja koja nas muče nakon osamnaeste, a ne bi trebala

alkohol Trovanje anoreksija Prehrana poremećaj izlazak pijanoreksija alkoholiziranje

Još vijesti