Slika nije pronađena

Pametni telefoni predviđeni su za rad na temperaturama od 0-35 stupnjeva Celzijusa. No, što kad živa u termometru prijeđe tu granicu?

Visoke temperature i jako, ljetno sunce ne stvaraju probleme samo životinjama i ljudima već i vašim omiljenim uređajima. Korištenje laptopa i pametnih telefona na direktnom ljetnom suncu ili ostavljanje u užarenim automobilima, ne samo da predstavlja stvarnu opasnost od požara (zbog mogućeg pregrijavanja i eksplozije baterije), već i utječe na njihov životni vijek. Ako niste sretnici koji koriste uređaje predviđene za rad u ekstremnim uvijetima (poput onih koje je moguće koristiti i u pustinji i na Sjevernom polu), morat ćete tijekom najtoplijih dana ipak malo pripaziti na to kako i gdje koristite svoje uređaje, prema Zimo.hr.


via GIPHY


Prije svega, ne biste ih smjeli ostavljati na direktnom suncu. To podrazumijeva držanje u automobilu, uz prozor ili pak držanje mobitela u ruci dok hodate po suncu. Ostanu li pametni telefoni na direktnom suncu predugo, mogla bi vam se na ekranu pojaviti poruka o pregrijavanju, a u nekim slučajevima će se sustav i sam ugasiti kako bi se spasio od vrućine. Iako su naši pametni telefoni izdržljivi i predviđeni da podnesu intenzivan rad i zagrijavanje, dugotrajna izloženost visokim temperaturama može dovesti do trajnog oštećenja baterije, ali i samog uređaja. Appleovi iPhonei previđeni su za rad na temperaturi do 35 stupnjeva. Sve više od toga može oštetiti uređaj. I većina Androida funkcionira na temperaturi od 0-35 stupnjeva Celzijusa. Sve iznad ili ispod toga može utjecati na performanse, izdržljivost baterije i općenito funkcioniranje uređaja.Kako prepoznati da se pametni telefon pregrijao?



Prvi znak je kad osjetite da vam uređaj u ruci postaje sve topliji. Ako se nalazite na direktnom suncu, možda će vam ekran otkazati poslušnost jer se pregrijao. U takvim slučajevima, sustav će sam pokrenuti hlađenje gašenjem manje važnih, a sistemski zahtjevnih opcija. Tako će smanjiti svjetlinu ekrana, ugasiti GPS i Wi-Fi, ugasiti bljeskalicu ili usporiti (pa čak i blokirati) grafički zahtjevne aplikacije poput mobilnih igara ili aplikacija za prikazivanje filmova. Također, na ekranu se može pojaviti upozorenje o pregrijavanju uređaja s uputom da ga ohladite, piše Zimo.hr.


via GIPHY


Kako ohladiti pregrijani uređaj?

Najjednostavniji način je da ga ugasite na nekoliko minuta. Potpuno gašenje uređaja dati će mu priliku da se ohladi i vrati na normalnu radnu temperaturu.

No, što ako gašenje ne dolazi u obzir?
Pokušajte ugasiti najzahtjevnije aplikacije i ostaviti samo one koje vam zaista trebaju. Ugasite ekran uređaja na nekoliko minuta da se ohladi, a možete ugasiti i Wi-Fi vezu kako biste mu olakšali rad. Maknite uređaj s direktnog sunca kako se ne bi dodatno zagrijavao i nemojte ga držati u ruci. I vaše tijelo proizvodi toplinu koju prenosi na uređaj i tako mu otežava hlađenje.


I na kraju, važno upozorenje! Kad je uređaj vruć, čak i ako ne signalizira da je vrijeme za hlađenje, nemojte ga uključivati na punjač ili stavljati na bežično punjenje. Pametni telefoni (odnosno njihove baterije) se i inače griju kad se pune, a ako je uređaj već zagrijan, to može dovesti do pregrijavanja. Nikako nemojte stavljati pametni telefon u hladnjak i pod klimu. Nagla promjena temperature može dovesti do kondenzacije unutar uređaja (pogotovo onih koji imaju vodeno hlađenje) te stvaranja kratkog spoja. Ako još uvijek niste sigurni je li vašem uređaju prevruće, poslužite se jednostavnim trikom. Ako je vama vruće - i njemu je.

Foto: Pexels/ Giphy/ Twitter

M.S.K./ Izvor

Pogledajte još:

Štekanje nikad ne prestaje?! Evo kako pojačati Wi-Fi signal i konačno uživati u Internetu u cijelom stanu

Disney uklonio kontroverzne 'seks' scene iz Kralja lavova - nitko nije ni primjetio!

Pojavile su se fotke iPhonea 11, a obožavatelji ostali neugodno iznenađeni izgledom!

Vrućina upozorenje spriječiti Visoke Temperature mobitel smart phone

Još vijesti