Slika nije pronađena
'Vozač vozila za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na način koji bi umanjio mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom', kaže zakon.

Kako je prije nekoliko godina izbačena riječ 'motornog' ispred vozila, ova se kazna počela odnositi i na bicikliste, a na njih se samim time odnosi i nedavno povećanje kazne za to djelo. Naime, umjesto 500 kuna, kazna od 1. kolovoza iznosi čak 1000 kuna, piše Index.hr.

via GIPHY


Ako ste na biciklu, dužni ste se kretati biciklističkim stazama ili trakama, a ako ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika. Ne smijete skidati obje ruke s upravljača, pridržavati se za druga vozila, a ako se vozite u skupini biciklista, trebate se kretati jedan iza drugoga. Od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom, piše Index.hr.

via GIPHY


Vozači bicikla mlađi od 16 godina moraju na glavi nositi zaštitnu kacigu, a starijima od 16 godina se preporučuje nošenje kacige. Kazna za vozača bicikla za vožnju pod utjecajem alkohola je 500 kuna, a za kršenje ostalih navedenih odredbi novčana kazna iznosi 300 kuna.

Budite oprezni i sigurni u prometu!

Foto: Freepik/ Giphy

M.S.K./ Izvor

Pogledajte još:

Srednjoškolac iz Osijeka postao kradljivac bicikala: 'Trebao mi je novac, imao sam zahtjevnu curu'

Bilo kuda 'bajsom' svuda– 9 razloga zašto je bicikl super

Novost u školstvu koja se učenicima nikako neće svidjeti - roditeljske ispričnice će biti ograničene?

vožnja prijevoz bicikl Kazna upozorenje oprez mobitel

Još vijesti