Vrućina

Ovog je ljeta bilo podosta kišovitih i hladnih dana, posebice ćete se složiti s tim, ako živite i ako ste ga proveli u kontinentalnom djelu Hrvatske. No, narednih nekoliko dana ljeto će biti u punom zamahu, temperature u termometru se penju, što znači i povećanu opasnost od toga da vam pozli od vrućine.

Svi znamo za ona stara pravila da se ne bismo trebali izlagati popodnevnom suncu dok je najjače i da bismo trebali paziti na unos tekućine. No, pravila se uvijek ne mogu ispoštovati pa što učiniti ako vam se ovih dana krene iznenadno „mantati“ od visokih temperatura?

1. Potražite najbližu hladovinu

Potražite bilo kakvo sklonište ispod velikog stabla, ispod tende na zgradi ili pokušajte otići u kakvu prostoriju gdje rade klima-uređaji. Ne oklijevajte, ako se ne osjećate dobro, zatražite makar pomoć od kakvog obližnjeg prolaznika.

2. Odmah unesite tekućinu u organizam

Na visokim temperaturama, ljudi se znoje te na taj način gube natrij i druge elektrolite. To pak dovodi do dehidracije i povećava rizik od pregrijavanja. Dobro je da popijete vode, ali još je bolje da popijete neku tekućinu koja sadrži elektrolite. U dućanima baš postoje izotonična pića za naknadu elektrolita, a poslužit će i voćni slatki sokovi ili kokosova voda.

3. Namočite ručnik i stavite ga na vrat

Možda zvuči kao pomalo zastarjela metoda, ali voda iz vlažnog ručnika ili salvete će izvući toplinu iz vašeg tijela i pomoći će regulaciji temperature. Ako možete još stajati ispred ventilatora ili u nekoj klimatiziranoj prostoriji, brzo ćete se vratiti u normalu.

 

Vrućina Toplinski udar Sunčanica Visoke Temperature

Još vijesti