Slika nije pronađena

Još se uvijek stignete priključiti aktualnim raspravama u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. I ovog je tjedna bilo puno različitih pitanja i tema za koje ste tražili savjete, a ova su pitanja bila najzanimljivija.

Ovo su bila najčitanija pitanja tijekom zadnjih tjedan dana:


1. Balkan

Zdravo svima! Prije svega, želim se ispričati ako budem imala gramatičkih pogrešaka. Živim u Americi, tu sam i rođena, a mama mi je iz Bosne, a tata iz Hrvatske. Rođena sam ovdje tako da ne znam baš gramatiku, ali nemam problema s pričanjem na hrvatskom. Završila sam srednju školu i planiram upisati fakultet. Volim Ameriku, ali imam želju upisati faks u nekoj državi na Balkanu. Roditelji kažu da nije problem, a želim samo vas pitati kakav je život u Hrvatskoj ili Bosni? Voljela bih studirati tu ili u nekoj drugoj državi na Balkanu, ali najviše u te dvije države jer imam familije tamo. Što kažete? Je li tu dobar život?

Neki od vaših odgovora:

vindfaker: Ne znam za Hrvatsku, ali ti mogu reći za BiH. Ako misliš u Sarajevu studirati onda imaš baš dobar izbor fakulteta, sve je na ruku, ne moraš po 30-40 kilometara putovati do fakulteta. Zavisi što želiš upisati. Cijena hrane, usluga, odjeće i tako dalje, su baš niske ako uporediš s EU cijenama. Praktično je, isplati se.

Ingridddd: U Hrvatskoj je život, ako mene pitaš, preloš i jedva čekam da odem odavde, a vjerujem da ni u Bosni nije ništa bolje.

Mooncake: Kao netko tko radi od svoje 16. godine ti mogu reći da posla ima i previše, ali je problem što su plaće i uvjeti za rad preloši. Iskreno, bolje ostani tamo gdje jesi jer ovdje je više-manje srednja žalost. Možda tebi ne bi ni bilo toliko loše ako bi te financirali roditelji i pomagali ti, ali ti realno kažem, našla bi neki posao gdje bi gulila osam sati svaki dan sa seljačinama za pišljivih 4000-5000 kn. Pa ne idu bez razloga mladi u Irsku, Njemačku itd.

>> Sve odgovore na ovo pitanje pročitajte ovdje
2. Anoreksija, poremećaj u prehrani

E ovako... Imam poremećaj u prehrani i to jako izrazit. Voljela bih da ga dijagnosticiraju jer ja mislim da je anoreksija i/ili ortoreksija, a može biti i da je nešto drugo. Kako do te pomoći? Kome se obratiti? Prvo roditeljima, ali što dalje? Ima li netko iskustva s tim i ima li mjesta za liječenje u blizini Osijeka ili samo u Zagrebu? Hvala svima.

Neki od vaših odgovora:

melaniay5: Naravno obrati se roditeljima i obiteljskom liječniku. Možda ćeš ostati u bolnici na liječenju, ako ti je slučaj težak. Osobno poznajem curu koja je imala anoreksiju i nije priznala dok nije postala sama kost i koža. Nemoj si to dopustiti. Bila je na dužem liječenju. Sada je ok. Ima potpuno zdravi odnos s hranom. Već neko vrijeme ne živi s roditeljima nego s dečkom i psom. Svakodnevno je aktivna. Ide na fitness učilište. Moja mama joj je mentorica na praksi. Moja poanta je da se možeš izliječiti i da neće biti lako, ali nemoj odustati. Ako dobiješ bitku s bolešću, možeš sve pobijediti. Znam iz vlastitog iskustva (bila sam puno bolesna i još uvijek imam neka čudna oboljenja).

Pegasuz: Najbolje otiđi kod lokalnog liječnika, on je ipak stručno lice. Sretno!

Bulimicarka: Joj daj, anoreksičarka priznaje bolest tek kad je na samrti.

>> Sve odgovore na ovo pitanje pročitajte ovdje
3. Kako ga se riješiti?

Upisala sam 1. srednje ove godine i savršeno mi je. Ljudi su predragi prema meni, a u osnovnoj mi je bilo užasno. Uglavnom, da prijeđem na problem, jedan dečko me od prvog osnovne zeza i ne prestaje. Ignorirala sam ga, ali nikad neće prestati. To traje i dan danas. Prije me, kad smo bili mlađi, zezao da ne znam trčati, a sad me zeza oko toga kako smo srodne duše i ne znam što sve ne. Stalno mi šalje zahtjeve, a kad sam ga blokirala stalno je preko nekih drugih osoba govorio da mi kažu da ga odblokiram.Danas, kad sam se vraćala iz škole, je naišao i derao se i vikao 'volim te' i gluposti nekakve, a ja sam se derala na njega i ništa. Malo poslije toga je naišao je jedan dečko kojeg sam ja zapravo čekala i pričala sam s njim i sve je bilo odlično. Kad sam došla kući dočekala me poruka, a ta poruka je bila od tog dosadnjakovića. Rekao je ime tog dečka i kao 'aha znači tako, u redu'. On mene izgleda špijunira. Ignoriram ga, ali ne pomaže, izderem se, ne pomaže. Kako da ga se riješim? Ima li netko ideju što da radim? Stvarno više ne mogu i izluđuje me to. Molim vas neki savjet.

Neki od vaših odgovora:

Supergirl145: Sviđaš mu se, ali je previše balav da ti to kaže na normalan način. Ja bih mu jasno i glasno dala do znanja, ako me ne ostavi na miru, da ću ga prijaviti za uznemiravanje.

Di_No: Pošto je kidara, samo reci njegovim starcima i mislim da bi to trebalo biti dovoljno. Ako nije dovoljno onda ga tuži policiji ili socijalnoj skrbi jer nema odgoja. Mislim da bi centar za socijalnu skrb puno više utjecao na njega jer se svi boje više toga nego policije. Samim time što ga policija ne može zadržati npr. u stanici ili zatvoru zbog toga što radi.

>> Sve odgovore na ovo pitanje pročitajte ovdje

Foto: Freepik/ Giphy

M.S.K.

Pogledajte još:

Najčitanija pitanja tjedna vezana su uz maturalac i to uzrokuje li sojino mlijeko rast grudi

Njegova patološka ljubomora i zabrijavanje sa zauzetim dečkom su najčitanija pitanja tjedna

Mržnja prema roditeljima, pripreme za državnu maturu i zbunjujući simpa su najčitanije teme tjedna

pitanja Fakultet anoreksija balkan odgovori stalker savjeti Pitanja i odgovori najčitanija pitanja

Još vijesti