Slika nije pronađena

Droge, bile one lake ili teške, danas su sve dostupnije klincima svih uzrasta. U teen razdoblju ova tema postaje sve primamljivija jer mnogo se toga želi isprobati i vidjeti, bez obzira bilo ono dobro ili loše.

Također, marihuana ili, kako je još popularno nazivamo, trava često se povezuje i s nazivom 'lijek' jer se doista daje nekim, teško bolesnim pacijentima kako bi im pomogla u određenim tegobama. Ovome treba dodati i to kako nas svakodnevno bombardiraju fotografije poznatih faca na kojima one puše joint. Dakle, utjecaj je sveprisutan, no treba li pokleknuti pred izazovima vremena ili se nekih ipak bolje suzdržati?

Naime, neupitno je da je trava – droga. A kao takva ima mnoge štetne posljedice po ljudsko zdravlje, posebice ako se koristi dulji vremenski period i posebice ako se koristi u tinejdžerskim godinama, kada se mozak i cijelo tijelo mijenjaju kao nikad u životu. Ne vjerujete? Evo rezultata jednog istraživanja.


Istraživanje s ovom tematikom provedeno je na Sveučilištu Duke na Novom Zelandu na 1,037 ljudi koji su praćeni punih 25 godina, odnosno od svojih tinejdžerskih godina, točnije od 13. godine pa do 38. godine. A pokazalo se sljedeće – oni koji su pušili marihuanu kao tinejdžeri, imali su slabiji IQ kasnije u životu.

Otprilike 5 posto ispitanika pušilo je marihuanu u tinejdžerskim godinama. Pokazalo se da su oni koji su kao tinejdžeri pušili travu četiri puta tjedno te su je nastavili pušiti i kasnije u životu, u konačnici imali oko 8 poena niži kvocijent inteligencije od onih koji je nisu pušili. A ono što je još zanimljivije jest sljedeća činjenica – čak i oni koji su pušili travu kao tinejdžeri, ali su to prestali raditi kasnije, opet su imali niži kvocijent inteligencije od onih koji je uopće nisu konzumirali!

Veoma zanimljiv je i sljedeći nalaz istraživanja – osobe koje su počele pušiti marihuanu kao odrasli, dakle ne u tinejdžerskim godinama, nisu imale smanjeni IQ, bio je isti kao i kod onih koji je uopće nisu konzumirali.

Znanstvenicima koji su pravili istraživanje nije sasvim jasno zašto marihuana ima takav utjecaj na tinejdžerski mozak pa su postavili niz pretpostavki. Jedna tako kaže da se u tinejdžerskom razdoblju mozak razvija više nego ikad prije i poslije u životu i upravo zbog toga marihuana ima tako velik utjecaj, točnije ima toksičan utjecaj na neurone u mozgu.

Druga teorija kaže da su osobe koje puše marihuanu općenito sklone stvarati manje intelektualno stimulirajuće odluke u kritičnim trenucima u životu. Točnije, osobe koje su sklonije pušenju trave, možda su već sami po sebi nesklone učenju i prelaženju raznih misaonih zapreka pa tako ne vježbaju svoj mozak.

No, kako bilo, jedan liječnik koji je sudjelovao u istraživanju zaključuje: 'Tinejdžeri ne smiju marihuanu vidjeti kao potpuno dobroćudnu tvar već nešto što itekako može utjecati na njihov mozak i rasuđivanje.'

Što vi mislite o travi? Je li ona potpuno bezazlena ili je ipak opasna? I još važnije – jeste li se ikada susreli s njom i probali je ili ste odlučili uvijek je odbijati?

N.LJ.J.
Foto: sxc.hu

Marihuana trava

Još vijesti