Slika nije pronađena

Danas, u povodu 20. travnja, neslužbenog Međunarodnog dana marihuane, sklonost kojoj se na društvenim mrežama obilježava brojem 420, pišemo o štetnim učincima uživanja ove droge za koje sigurni niste znali. Ako u statusu objavite '420' znači da se zalažete za legalno konzumiranje trave ili da i sami uživate u ovoj supstanci.


No, jeste li znali koliko štetno uživanje marihuane može biti?

Znanstvenici iz Finske su dokazali da marihuana neke korisnike može dovesti čak do želje za samoubojstvom. Najjači učinak ima upravo na mlađe osobe, tinejdžere – ranijim početkom konzumiranja marihuane povećavate rizik razvoja psihotičkih i mentalnih problema u kasnijoj životnoj dobi za čak pet puta!

Stručnjaci su ovo istraživanje proveli na preko 6000 osoba i utvrdili da se svakodnevnim pušenjem trave povećava rizik od psihoze za čak 159 posto, a u to se ubrajaju paranoja, izvantjelesno iskustvo i depresija. I nije nimalo benigno – može dovesti do želje za samoubojstvom zato što je mozak tinejdžera ranjiviji od mozga odraslih. Možda taj 'joint' i nije baš dobra ideja, zar ne?

via GIPHY


Kako bismo znali uživate li i vi u travi, pripremili smo malu anketu. Naravno, apsolutno je anonimna pa vas molimo za iskrenost.


Foto: Flickr/Shutterstock/Profimedia/Giphy

M.Z.

Provjeri još...

Novo istraživanje pokazalo: marihuana je opasna za tinejdžere

Hrvatskim tinejdžerima je marihuana lako dostupna, a većina ju smatra drogom

Sad kad je legalna, više nije zanimljiva? Sve manje tinejdžera u Americi konzumira marihuanu!

Istraživanje Marihuana tinejdžeri anketa opasno trava