Slika nije pronađena

Većina tinejdžera slobodno vrijeme provodi tipkajući po mobitelu; škicaju fotke na društvenim mrežama, dopisuju se s prijateljima i gledaju zabavne stvari koje su im pripremili omiljeni YouTuberi.

Upravo na najpopularnijem svjetskom video servisu svoje mjesto je pronašla i Katolička gimnazija iz Požege. Njihova TV sekcija sastoji se od 6 snimatelja, četiri montažera i sedam novinara reportera koji prate vijesti koje se tiču njihove gimnazije, ali i općenito mladih u njihovom gradu: 'Od prve objave pa nadalje svi su oduševljeni cijelom idejom o školskom YouTube kanalu. Iako su naša publika prvenstveno gimnazijalci naše škole, primjećuju nas sve više i drugi.
Neki lokalni internet portali pišu o nama. Počeli smo raditi i izvještaje o događajima u našem gradu, a time nam se i publika širi'
objašnjava vjeroučitelj Marijan Pavelić koji je došao na ideju pokretanja YouTube kanala.
Vrijedni učenici svaki tjedan pripremaju školske vijesti, ali i kratke intervjue s profesorima: 'Intervjue s profesorima smo nazvali blicTEST i u njima sudjeluju svi učenici škole. Tjedan dana prije ih obavijestimo koga ćemo intervjuirati i svi mogu postaviti pitanje i ubaciti u našu 'kameru' za pitanja. Voditelj intervjua probere ona najzanimljivija i za vrijeme snimanja ih postavi profesoru. Cilj toga je promocija naših djelatnika, ali i želja da ih prikažemo u drugom izvanškolskom 'privatnom' izdanju' objašnjava Leon Fogadić, jedan od članova TV sekcije.

Sadržaji koje objavljuju su prvenstveno informativnog i 'infotaintment' (info-zabavnog) sadržaja, ali vjeruju da takvim pristupom mogu doprijeti i do osnovnoškolaca koji razmišljaju o odabiru srednje škole.


Do sada su snimili 40 videa, a iako im je teško izdvojiti najdraži, prisjetili su se u koji video je uloženo najviše truda: 'Putopisna reportaža 'Put mira' o projektu suradnje naše škole sa slovenskim i njemačkim gimnazijalcima je bila dosta zahtjevna. U reportaži su zastupljene terenske snimke uz glazbu, zapisi radionica, govor na tri jezika uz podnaslove i još mnogo toga.'


Iako je nekima možda neobično vidjeti da jedna škola ima YouTube kanal, vjeroučitelj Marijan Pavelić zapravo razmišlja vrlo logično: 'Svjestan sam da naši učenici i mladi općenito provode puno vremena online - pa zašto im putem kanala ne bismo bili bliže? Besplatno je. Dostupno. Jednostavno. Zašto ne?' zaključuje.

Sve video zapise TV sekcije Katoličke gimnazije iz Požege pogledajte ovdje.

I.N.

Pročitajte još:

Hrvatski đaci otkrili: koji predmeti su im najdraži i kakve ocjene dobivaju?

Nemaju fejs ni Instagram: troje hrvatskih školaraca otkrilo kako je živjeti bez društvenih mreža

Web dizajn, nutricionizam, programiranje – 15 novih izbornih predmeta uvodi se u hrvatske gimnazije

Učenici gimnazija YouTube kanal

Još vijesti