Slika nije pronađena

Nova školska godina započela je i u imotskoj gimnaziji Dr. Mate Ujević, no tamo su još uvijek aktualni događaji od prošle.

I dok jedni učenici listaju nove udžbenike, neki drugi, skupa s roditeljima, s nestrpljenjem pred vratima gimnazije očekuju dolazak inspekcijske službe Agencije za odgoj i obrazovanje. U redakciju Slobodne Dalmacije javio se roditelj jednog od učenika kojem u imotskoj gimnaziji matematiku predaje nastavnik Ante Trutina.

'Sedam učenika Jezične gimnazije profesor Ante Trutin oborio je na godinu nakon popravnog iz matematike. Koliko je maturanta oborio ne znamo točno, no i to je sigurno nemala brojka. Pomozite nam i službeno zatražite podatke ravnatelja Gimnazije iz Imotskog Borisa Karina', navodi roditelj, u množini, otkrivajući da on zapravo piše u ime roditelja svih sedmero učenika koji se spominju u mailu. U nastavku ogorčeni roditelj postavlja i niz pitanja usmjerenih na prof. matematike Antu Trutina. Pita ga tako koliko je učenika ove godine palo na popravnom iz matematike, odnosno koliko je njegovih učenika ove godine palo godinu zbog jedinice iz matematike, te koliko je učenika dosad u svojoj karijeri oborio. Pita ga i koliko je učenika izgubilo pravo na daljnje školovanje jer ih je bacio na popravnom dva puta, a pita ga i koliko je maturanata oborio na popravni, a koliko na godinu. Roditelj postavlja pitanje i zašto se godinama ne reagira na metode i postupke profesora Trutina, te zašto se, kako kaže, krše zakoni RH.
'Koliko je samo sudbina, obitelji, dobre djece ovako uništeno?! Zašto se ne bi i profesori podvrgnuli psiho testovima?! Koliko godina će se profesoru Trutinu to tolerirati?', pitao se profesor. Slobodna Dalmacija je kontaktirala i ravnatelja škole, a on je rekao sljedeće: 'Mogu samo izjaviti da smo u školi oko spomenutih primjedbi učenika i roditelja sve radili u okvirima zakonskih normi. Na popravnom ispitu bila je komisija sastavljena od profesora, prema našim pravilnicima. Konačno, i ocjena više savjetnice za matematiku Antonele Czwyk Marić iz Agencije za odgoj i obrazovanje Podružnice Split, prilikom stručno pedagoškog nadzora samog popravnog ispita kako nema propusta u provođenju popravnog ispita, meni je najmjerodavnija.'A tu je i odgovor profesora Trutina na cijelu situaciju: 'Sva ta pitanja i primjedbe ne stoje. Prvo bih samo spomenuo da roditelji ili roditelj, ili tko već postavlja ta pitanja, nije niti jednom postavio pitanje koliko su samo u posljednjih 15 godina učenici profesora Trutina osvojili regionalnih i državnih nagrada iz matematike, te je li učenik kojega sam ja učio bio sudionik međunarodne matematičke Olimpijade u Americi', počinje Trutin. Nastavak je, međutim, zanimljiviji: 'Napišite slobodno da sam iz tih razreda trebao na godinu baciti još četiri do pet učenika!' - A zašto nije? 'Negativnu sam ocjenu ipak dao samo onim najlošijima, koji usput i ometaju učenike koji žele i hoće nešto naučiti', obrazlaže Trutin za Slobodnu Dalmaciju.Prema njegovim riječima, sasvim je normalno u poslu jednog profesora i odgajatelja da izvršava svoju zadaću, uči učenike, nagrađuje ih pozitivnim i kažnjava negativnim ocjenama. 'To je moj dio posla i dokle god ga radim bit će tako. Za mene je ova priča završena, a mjerodavne institucije, inspekcije, dakako da mogu doći i provjeravati cijelu proceduru popravnog ispita', kaže Trutin.

Foto: Freepik/ Giphy

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Rezultati jesenskog roka mature iznenadili – jedan izborni je palo gotovo 80% onih koji su ga pisali

S novom školskom godinom dolaze i nova pravila – mijenjaju se zaključivanje ocjena i provjere znanja

U ovoj srednjoj školi učenici moraju plaćati da bi uopće bili na nastavi! Hoćete uskoro i vi dobiti uplatnicu?

Pad Učenici žalba profesor matematika gimnazija jedinice srednja škola

Još vijesti