Slika nije pronađena

Iako ti se čini da je polugodište tek počelo, ljeto i kraj školske godine bliže je nego što misliš. Nećeš se niti okrenuti, a upisi u srednju školu su tu. Možda se veseliš jer želiš promijeniti društvo i učiti nešto novo, a možda te ova promjena zastrašuje.

Bilo kako bilo, osmi će razred uskoro završiti, a ti moraš početi misliti na svoju budućnost. Dok si još na poznatom počni se pripremati da kad dođe kraj školske godine ti budeš spremna. Ovo je lista koja ti može pomoći.

1. Poveži se s profesorima – oni ti mogu pomoći oko gradiva koje ne razumiješ ili ti treba dodatna pomoć, ali mogu ti pomoći kad je u pitanju neki životni savjet, preporuka fakulteta ili mogu reći neku lijepu riječ o tebi ako tražiš posao. Ne trebaš forsirati odnos, ali ako već imaš omiljenog profesora ili profesoricu i njima će zasigurno biti drago da ti pomognu.


2. Napravi nešto što nikad nisi – možda jer to dugo želiš ili nešto što jednostavno nikad ne bi napravila. Naravno ne mislimo nešto opasno ili neodgovorno. Upiši neki tečaj s frendicom, otiđi na neki ludi party ili organiziraj zajedničko planinarenje s ekipom. Ako ništa drugo, imat ćeš lude fotke za Instagram.


3. Pronađi ljetni posao – nakon što preživiš upise u srednju školu imat ćeš cijelo ljeto za sebe. Nakon što se odmoriš bilo bi cool naći neki lagani poslić kao šetanje pasa ili čuvanje nečijeg djeteta da zaradiš za nove krpice za srednju školu.4. Poradi na sebi
– razmisli o tome što voliš i što ne voliš na sebi i kako bi voljela da te drugi vide. Nakon osmog razreda upoznat ćeš nove ljude i steći nove prijatelje i to je tvoj novi početak. Osmisli svoj stil ako ga nemaš i budi zadovoljnija sama sa sobom.


5. Priznaj mu da ti se sviđa – znamo da nije lako, ali nemaš što izgubiti. Nakon što završi osmi razred možda se nećete više vidjeti jer ćete upisati različite škole, a ne želiš se cijelo vrijeme pitati 'što bi bilo kad bi bilo'.


6. Odrasti – naravno da nećeš sad okrenuti cijeli sklop u glavi, ali vrijeme je da pokažeš starcima da si zrela i spremna za nove odgovornosti. Malim stvarima pokaži da zaslužuješ ostati vani malo dulje ili da možeš primati veći džeparac. Budi se sama za školu, pospremaj sobu i svako malo ponudi svoju pomoć za neke kućanske poslove.7. Druži se s prijateljima
– kad kreneš u srednju školu dočekat će te puno novih obveza i zato nemoj sada vikende provoditi zatvorena u sobi na Facebooku nego izađi van i druži se s dragim ljudima.


8. Uredi društvene mreže – kad dođeš u novi razred naravno da ćete se svi odmah dodati na Facebook i Instagram pa ako nisi zadovoljna sa svojim profilom sad ti je prilika da izbrišeš sve slike koje ti se ne sviđaju, dodaš novu profilnu ili dodaš neke nove fotke ili videa.


9. Uključi se – moguće je da ti već pomalo idu na živce isti ljudi, profesori ili sve aktivnosti u tvojoj školi. No, osmi je razred zadnja prilika za uključivanje i isprobavanje različitih aktivnosti. Pridruži se novinarskoj ekipi ako želiš biti novinar, probaj kako je to raditi s glinom ili otiđi barem na par treninga rukometnog kluba. Nemaš što izgubiti, a možda upoznaš nove ljude s kojima ćeš kasnije ići u srednju školu pa će ti biti lakše ako poznaš nekoga. A i skroz je fora biti dio nekog školskog tima.


10. Isplaniraj ludo ljeto

– nakon svih obveza i prije početka nove školske godine imaj ljeto za pamćenje. To može biti odlazak na more s curkama, jedan ludi tulum ili škicanje komada u parku. Bilo kako bilo – neka ovo ljeto 2017. godine bude ljeto za pamćenje.


Foto: Shutterstock/Giphy

I.I.


Pročitajte još:

Profesorica hrvatskog otkriva: 'Neki učenici ne znaju završiti rečenicu bez poštapalice 'jbt'

Produljeni zimski praznici? Pregovara se oko datuma povratka u školske klupe

Važna obavijest za sve koji ove školske godine idu na državnu maturu

Škola razred kraj

Još vijesti