Slika nije pronađena

Prema omjeru broja učenika i broja ponavljača, najviše ih je u Primorsko-goranskoj županiji, a najmanje u Krapinsko-zagorskoj županiji. Podaci su to o broju ponavljača u školskoj godini 2018./2019. koje je Ministarstvo znanosti i obrazovanja ustupilo portalu Srednja.hr.



Osim u Primorskoj-goranskoj županiji, velik je broj ponavljača i u Istarskoj županiji – 2,01%! I to su jedine dvije županije gdje ih je više od dva posto. Slijede Virovitičko-podravska županija i Osječko-baranjska županija.

Malim brojem ponavljača, osim Krapinsko-zagorske županije, mogu se podičiti i Varaždinska i Požeško-slavonska županija.

Naravno da taj podatak govori puno o sociološkom i pedagoškom kontekstu, ali ne smijemo zaboraviti da je i subjektivni element uključen. Jesu li za veliki broj ponavljača krivi istarski i promorski učenici ili profesori ili (najvjerojatnije) i jedni i drugi, teško je reći.

Ravnatelj Pomorske škole Bakar i kapetan, Gordan Papeš kaže: 'U svakom slučaju izostanak bodovnog praga, a upisivanje na temelju ranga je sigurno pridonijelo velikom broju učenika upućenih na ponavljanje razreda. Budući da je sve manje učenika, a sve više upisnih mjesta mnogi učenici su upisali srednje strukovne četverogodišnje škole unatoč slabim rezultatima iz osnovne škole. Nedostatak radnih navika, nekvalitetno predznanje, velik broj izostanaka koji roditelji redovito opravdavaju, pogrešan izbor srednje škole utječu sigurno na konačni uspjeh'.

via GIPHY


Podsjećamo, ukupni broj ponavljača čine dvije skupine učenika – oni koji su na kraju prošle školske godine imali zaključenu jedinicu iz više od dva predmeta i oni koji ni na produžnoj nastavi nisu ispravili negativne ocjene.

Foto: MZO/Giphy/Pixabay

M.Z.


Provjeri još...

Stanje mentalnog zdravlja je alarmantno – upoznajte pravo lice prosječnog srednjoškolca u Hrvatskoj

Srednjoškolci poručili ministrici kakvo obrazovanje žele – slažete li se s njima? ANKETA

Izostanci hrvatskih učenika rekordni su u Europi – svaki srednjoškolac prosječno markira pet sati!

Škola ponavljači razred Hrvatska županija

Još vijesti