Slika nije pronađena

Do 13. srpnja osmaši će biti u neizvjesnosti – objava konačnih ljestvica poretka očekuje se tada, a sljedeći važan datum je 11. kolovoza, kada će biti objavljena slobodna mjesta za jesenski upisni rok.

Sada je važno brzo reagirati – prijavnice za odabrane škole moraju što prije potpisati kandidati i njihovi roditelji ili skrbnici i dostaviti ih razredniku do 12. srpnja u 15 sati. Razrednik će prijavu unijeti u sustav i samo takve će se naći na konačnim ljestvicama. Ako učenici nisu u stanju potpisati prijavnicu, bit će dovoljan potpis roditelja ili skrbnika. A ako pak ni oni nisu u stanju isto učiniti, nekoga moraju opunomoćiti kod javnog bilježnika da to napravi.


via GIPHY


Svi oni koji nisu prijavnicu dobili od svojeg razrednika (a to su oni koji nisu 8. razred, odnosno kandidati za umjetničke škole i ponavljači), morat će ju ispisati sa svojeg sučelja na kartici 'Moj odabir' i potpisane ih dostaviti do istog roka (12. srpnja u 15 sati) Središnjem prijavnom uredu na adresu srednja@azvo.hr.

'Potpisivanjem prijavnice svi kandidati potvrđuju svoju stvarnu namjeru upisa u bilo koji obrazovni program naveden u prijavnici. Aplikacija će kandidata automatski rasporediti na obrazovni program koji mu je najviše na listi prioriteta, a na kojemu prema broju bodova ulazi u upisnu kvotu. Također, ova prijava ne garantira upis u odabrane obrazovne programe, ako upisna kvota u trenutku objave konačnih ljestvica poretka bude popunjena kandidatima s više bodova', objašnjavaju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja na mrežnoj stranici Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole, Upisi.hr.

Svi ostali važni datumi slijede u tablicama objavljenim na stranici e-Savjetovanja.


U javne srednje škole, odnosno one kojima je osnivač RH, jedinica lokalne ili regionalne samouprave, ove će godine biti upisano 45.197 učenika u 2076 razreda. To je 1050 mjesta manje nego lani, a čak 41,4% se odnosi na programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od četiri godine (bit će primljeno 18.713 učenika). Po broju upisnih mjesta slijede gimnazijski programi koji će primiti 11.103 učenika (24,57%), a u programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od tri godine bit će upisano 4863 učenika (10,76%). U sve ostale programe bit će upisano 7,34% učenika (za stjecanje strukovne kvalifikacije medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege u trajanju od pet godina, u programe obrazovanja za stjecanje niže stručne spreme, u prilagođene i posebne programe za učenike s teškoćama u razvoju i u programe obrazovanja glazbenih i plesnih škola).

Foto: Profimedia/Giphy

M.Z.


Provjeri još...

Upisi u srednju – doznajte što se sve boduje i kako možete ostvariti prednost pred drugima

Kamo nakon srednje? Istraživanje pokazalo da većina tinejdžera ne namjerava živjeti u Hrvatskoj!

Neke srednje škole uvode prijemni ispit – za upis ti više neće biti dovoljan ni 5,0 prosjek!

upisi rokovi srednja škola

Još vijesti