Slika nije pronađena

Na ovu je zagrebačku srednju školu prošle godine bila toliko velika navala da su upisali cijeli razred više jer nisu imali po čemu napraviti raspodjelu učenika koji će upasti, a koji ne. Zato ove godine uvode dodatnu provjeru znanja.

Gimnazijski smjer zagrebačke Prirodoslovne škole Vladimira Preloga mnogim je osmašima prošle godine bila baš  ona škola koju žele upisati. Upisnih mjesta nije bilo dovoljno za sve učenike pa je ministarstvo dalo odobrenje da se nadoda još jedan razredni odjel.

Radilo se o odličnim učenicima koji su zadovoljavali sve uvjete za upis. Kako se ove godine ne bi ponovila ista priča i kako upisivanje dva razredna odjela ne bi postala praksa na ovom gimnazijskom smjeru, odlučeno je da se od ove godine uvodi obavezno polaganje prijemnog ispita. To je potvrđeno i stupanjem na snagu Pravilnika o provođenju upisa u 1. razred Prirodoslovne škole Vladimira Preloga.

Na prijemni neće morati ići oni koji ostvaraju pravo na izravan upis, tj oni koji su osvojili 1., 2. ili 3. mjesto kao pojedinci na državnim/međunarodnim natjecanjima znanja u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja iz predmeta: hrvatski jezik, matematika, prvi strani jezik, kemija, fizika, biologija.

via GIPHY


Svi ostali sudjeluju na pisanju prijemnog gdje mogu skupiti najviše 5 bodova, a krajnji rezultati izražavat će se na dvije decimale.
Provjeravat će se znanje iz biologije, kemije i fizike, a pisani ispit trajat će sat vremena, u kojem će učenici dobiti 20 zadataka višestrukog izbora i kratkih odgovora. Svaki će zadatak nositi 0,25 bodova, a korištenje džepnog računala tijekom ispita neće biti dozvoljeno.

Najkasnije 48 sati od pisanja svi će saznati svoje rezultate koji će biti uneseni u NISpuSŠ (online sustav prijava i upisa u srednje škole) gdje će se vidjeti konačna ljestvica poretka.

Bitno je napomenuti da ova dodatna provjera znanja nije eliminacijska, što znači da nitko ne može pasti. Jednostavno ako sakupite 0 bodova, toliko će se nadodati na vaš konačni zbroj.

Cijeli pravilnik možete pročitati na linku.

Osim ove škole, 2017. godine zagrebački MIOC također je uveo prijemni ispit, odnosno dodatnu provjeru iz matematike.

Foto: Shutterstock / Giphy

M.T.

Pogledajte još:

Horor zvan upisi na fakultet: 'Bitnije je izabrati zanimanje nego muža - s njim se lako razvedeš

Totalno drugačija srednja škola u Hrvatskoj: `Želja nam je razbiti monotoniju koja vlada u školama'

Svi se žele upisati: najpopularnija srednja škola u Hrvatskoj uvela 'prijemni'

Zagreb upisi maturanti prijamni srednja škola

Još vijesti