Slika nije pronađena

Broj učenika koji su se u ljetnom upisnom roku odlučili za deficitarni program kuhara porastao je za 6,4 posto u odnosu na lani, konobara je 11,5 posto, keramičara 12, zidara 10, a stolara 21 posto više. Paralelno, broj gimnazijalca stagnira, dok je broj novoupisanih ekonomista porastao za sedam posto.

Prema podacima koje je ažurirala Hrvatska gospodarska komora, u deficitarna strukovna zanimanja upisano je 650 učenika više nego lani.

'Prema našem izračunu baziranom na najnovijim podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, ukupan broj djece upisane u srednje škole u novu školsku godinu je 39.342, što je osjetan porast u odnosu na prošlu godinu kada ih je bilo upisano 37.993. Posebno nas veseli što je u deficitarna strukovna zanimanja upisano više učenika, iako je to dijelom rezultat većeg broja djece na upisima u srednje škole',  izjavio je Božo Pavičin za Jutarnji list, voditelj Odjela za obrazovanje HGK.

Programi s manje od deset upisanih učenika su fasader, dimnjačar, mljekar, klesar i zlatar.

via GIPHY


Škole koje su u ljetnome roku upisale učenike s najvišim brojem bodova u određene programe u Zagrebu su XV. gimnazija (MIOC), Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, XVI. gimnazija, Gimnazija Tituša Brezovačkog, I., II., V. i X. gimnazija Ivana Supeka. Prirodoslovna škola Vladimira Preloga probila se na ljestvici s najboljim učenicima na sam vrh, preskočivši i MIOC (na trećem mjestu), s dva programa - prirodoslovna gimnazija i prirodoslovna gimnazija sa skupinom predmeta na engleskom jeziku. Ukupno je, prema riječima ravnatelja Zlatka Stića, za 250 upisnih mjesta pristiglo oko 1500 prijava, odnosno u prosjeku je šest kandidata konkuriralo za jedno upisno mjesto.

via GIPHY


'Oduševljeni smo rezultatima upisa i izvrsnim kandidatima' kaže Stić, u čijoj je školi prvi put proveden i prijamni ispit. Analiza rezultata prijamnog pokazala je od 45 do 70 posto riješenosti testa, pri čemu je samo troje učenika ispit riješilo sa sto posto bodova. 'Zahvaljujući prijamnom ispitu dogodilo se da je učenik s manjim brojem bodova iz osnovne škole uspio preskočiti onoga s višim brojem bodova, jer je bolje riješio prijamni ispit. Primjerice, kandidat sa 79 bodova preskočio je onoga sa 80',objašnjava Stić za Jutarnji list. Prirodoslovna škola od ove jeseni prelazi na jednosmjensku nastavu. U tijeku je opremanje školskih kabineta za kemiju, fiziku i biologiju. Sve učionice imat će pametne ploče, a uz pomoć donacije za učenike će se urediti veliki dnevni boravak. Jednosmjenska nastava u Prelogu trebala bi početi u drugoj polovici listopada.

Foto: Freepik – freepik/ Giphy

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Od jeseni dolaze velike promjene za učenike koji upisuju srednju školu za frizera – pogledaj koje

Istražilo se znaju li hrvatski učenici logično razmišljati – rezultati su stigli i malo šokirali

Oborili rekord: Maturanti ovogodišnju državnu maturu napisali najgore ikad!

Zagreb najmanje popularne Učenici upisi srednja škola najpopularnije

Još vijesti