Slika nije pronađena

Maturanti koji ove godine idu polagati državnu maturu bolje da ni ne razmišljaju o varanju. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), središnje tijelo za provedbu državne mature, ove je godine odlučio podići razinu sigurnosti tijekom pisanja ispita.

Varanje na državnoj maturi postaje sve više nemoguće. Novo pravilo koje će biti uvedeno ove godine odnosi se na kemijske olovke. Pristupnici neće smjeti koristiti vlastite kemijske olovke, nego će dobiti one koje je nabavio Centar i koje će im biti podijeljene na licu mjesta.

Za portal Slobodna Dalmacija ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić objasnila je zašto su se odlučili postrožiti mjere sigurnosti: 'Prošle godine smo na državnoj maturi imali dva slučaja varanja na pismenim ispitima. Sigurnost na maturi izuzetno nam je važna i zato smo kao jedan od načina sprječavanja sličnih slučajeva zlouporabe donijeli odluku da se na ispitima ove godine koriste kemijske olovke koje je nabavio Centar'.

via GIPHY


Tako su prošle godine dvije učenice jedne zagrebačke gimnazije koje su uz pomoć sofisticirane tehnologije pokušale riješiti ispite državne mature, i to koristeći kemijske olovke s kamericama i sitne slušalice ('bubice') u uhu na koje su dobivale odgovore, prenosi Slobodna Dalmacija.

Naravno, uhvaćene su - jedna je otkrivena dok je pisala test iz matematike u ljetnom ispitnom roku, a druga iz hrvatskog jezika u jesenskom roku.

Varanje na maturi, treba i na to podsjetiti, nije kazneno djelo i prijestupnici zbog toga kazneno ne odgovaraju, nego se kazneno odgovornim osobama smatraju oni koji se nalaze s druge strane 'žice' i te usluge naplaćuju. Učenici i kandidati koji budu uhvaćeni u ovakvom ili sličnim prijestupima mogu ponovno izaći na maturu tek za dvije godine, a ispite koje tada prijave moraju platiti. Ove godine, kao i lanjske, iznos naknade za ispite državne mature iznosi 175 kuna po ispitu, što znači da samo za tri obvezna predmeta na državnoj maturi treba platiti 525 kuna, a tu su još i izborni ispiti.

Foto: Freepik – pressfoto/ Giphy

M.T. / Izvor

Pogledajte još:

Prijave za faks su počele, a strože su i kazne na državnoj maturi! Saznaj što se sve promijenilo

Važna info za buduće maturante – uvodi se jedna velika promjena na državnoj maturi iz Hrvatskog jezika

Neka je dobra duša objavila priručnike za pripremu državne mature za 3 najteža predmeta - moglo bi ti pomoći

zabrana pravila pisanje varanje testovi novost Državna Matura

Još vijesti