Slika nije pronađena

Što mislite da se prije tjelesnog odgoja zajedno presvlačite s dečkima/curama? Nekima je ovo nezamislivo, a nekima je svejedno. Možda kod nas u nekim školama imaju zajedničke svlačionice samo zbog manjka prostora, ipak treba znati da ovo nije pravilo.

No, u Švedskoj je otvorena upravo takva škola – srednja škola u kojoj se želi izbjeći etiketiranje i podjela na tinejdžere i tinejdžerice pa dečki i cure imaju zajedničku svlačionicu. Nazivaju je rodno neutralnom svlačionicom. I, kako to obično jest, jedni su joj zapljeskali od oduševljenja, a drugi su je isfućkali nazvavši je znakom rodnog ludila.

Srednja škola u kojoj je otvorena uniseks svlačionica zove se Soedra Latins i smještena je u Stockholmu. Ovo nije sasvim obična škola te je među prvima u Švedskoj koja se zalaže za prava homoseksualaca pa su tako učenici ove škole bili prvi u koloni Gay Pridea u Stockholmu prošle godine. Osim ovoga, učenici ove škole traže od svojih profesora da ih nazivaju rodno neutralnim nazivom 'hen' koji je posuđen iz finskog jezika, a ne kao 'on' ili 'ona'.

Ovo su preuzeli iz jednog vrtića u istom gradu u kojem se na ravnopravnost spolova djeca uče od najranije dobi. Naime, u spomenutom vrtiću djeca više nisu curice i dečkići već prijatelji. Čak su i igračke drugačije kako se ne bi poticala tradicionalna podjela uloga na ženske i muške jer se smatra da su takvom podjelom dečki u nepravednoj prednosti. Također, postoje i lutke crne boje. Ne čitaju tradicionalne bajke poput 'Snjeguljice' te mnogo govore o homoseksualcima, samohranim roditeljima i usvojenoj djeci. Nema tradicionalne podjele otac - majka – dijete, a ovim se želi djecu osloboditi od društvenih očekivanja koja se temelje na rodu.

Treba znati da je Švedska četvrta u svijetu po stupnju rodne ravnopravnosti. Naime, od 1995. godine u toj se državi mogu registrirati istospolni brakovi, a ozakonjeni su 2009. godine. Postoji čak i katalog igračaka u kojem se dječaci igraju lutkama, a cure puškama te zajedno opremaju Barbikinu kuću. Ovo nije ništa novo jer je trgovina igračaka Harrods u Londonu otvorila rodno neutralan odjel s igračkama, a kupci iz New Jerseyja pisali su peticiju jednom proizvođaču igračaka da pravi i neutralne boje štednjaka - igračaka kako bi se njima mogli igrati i dječaci.

Kritičari kažu kako je sve ovo previše

No, kritičari kažu kako je sve ovo previše te da će se od dječaka uskoro tražiti i da ne uriniraju stojećki već sjedećki. Također, skeptici ističu kako će zbog ovakvih stvari svijet možda postati ravnopravniji, ali definitivno i dosadniji jer bi mogle nestati razlike između muškaraca i žena koje ih ujedno veoma međusobno privlače i koje svijet čine zanimljivijim mjestom.


Što vi mislite o zajedničkoj muško – ženskoj svlačionici u školi? Biste li voljeli da nešto takvo postoji i u vašoj školi ili vam je ideja sasvim neprihvatljiva? A što mislite o tome da se više ne nazivamo kao 'ona' ili 'on' već kao 'ono' – je li ovo početak ravnopravnijeg svijeta ili  bezličnog i nezanimljivog svijeta?

N.LJ.J.

Foto: photoxpress.com, sxc.hu

>> Sve o školi, učenju i ostalim savjetima čitajte u našoj rubrici ŠKOLA & POSAO!

Škola svlačionica tjelesni