Slika nije pronađena

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, školske godine 2017./2018. godine od ukupno 151.924 učenika srednjih škola, u Hrvatskoj je od tjelesnog oslobođeno njih 3750, odnosno 2,47 posto.

Kako donosi Slobodna Dalmacija, najveći broj učenika oslobođenih tjelesnog nalazi se u Splitsko-dalmatinskoj županiji. 955 učenika od ukupno 18.407 bilo je oslobođeno pohađanja TZK-a, čime se ova županija nalazi na samom vrhu županija u Hrvatskoj. Uzmemo li u obzir još djelomična oslobađanja možemo definitivno potvrdili da su rezultati i više nego zabrinjavajući.

via GIPHY


U Gradu Zagrebu situacija je ipak malo bolja. Od oko 34,5 tisuće učenika srednjih škola u ovoj županiji, tjelesnog je oslobođeno njih 886, odnosno tek 2,5 posto. Važno je spomenuti i to da Zagreb ima gotovo duplo više učenika nego cijela Splitsko-dalmatinska županija. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji postotak oslobođenih učenika je 3,59 posto, a u Osječko-baranjskoj 3,22 posto.
Najmanji postotak oslobođenih učenika je u Karlovačkoj županiji gdje na tjelesni ne hoda samo 31 učenik od njih 4177. U postocima bi to iznosilo 0,74 posto.

via GIPHY


Kako pokazuju podaci, cure su te koje prednjače u oslobođenju od nastave tjelesnog. Od ukupno 3750 učenika i učenica srednjih škola koji prošle školske godine nisu pohađali tjelesni ukupno 2591 su učenice. U Splitsko-dalmatinskoj županiji taj je omjer i malo viši, odnosno od 955 oslobođeno je čak čak 678 učenica.

Oni učenici koji odluče raditi tjelesni, susrest će se s nekim drugim problemima. Kao što smo nedavno pisali, mnogi učenici u Hrvatskoj imaju problem s neopremljenim ili premalim dvoranama, a neki ih čak ni nemaju. Jedni od tih su i učenici Osnovne škole Sikirevci. Ali, oni nisu jedini. Škola u Sikirevcima samo je jedna od 120 škola koje nemaju dvoranu, a njihovi učenici nastavu tjelesnog imaju na hodnicima. Cijeli članak možeš pročitati ovdje.

Foto: Pixabay/Giphy

D.Š.

Pročitaj još:

'Nemate dvoranu? Zato imate livadu' slučaj otkrio koliko škola ima problem s održavanjem nastave tjelesnog

Stanje mentalnog zdravlja je alarmantno – upoznajte pravo lice prosječnog srednjoškolca u Hrvatskoj

WOW Ova škola je umjesto kažnjavanja uvela meditaciju – što ti misliš o tome? ANKETA

tjelesni Škola zanimljivosti

Još vijesti