Slika nije pronađena

Provedeno je istraživanje koje je pokazalo da igra graničar koju svi igraju na tjelesnom tijekom školovanja, zapravo ne bi trebali igrati.

Pedagoginja i profesorica na kanadskom Sveučilištu British Columbia, Joy Butler, tvrdi da se graničar - igra čiji je cilj izbaciti iz igre suparničkog igrača pogotkom lopte, više ne bi trebao igrati na satu tjelesnog, prenosi Vijesti.rtl.hr. Do zaključka da je riječ o 'opresivnoj' i dehumanizirajućoj' igri došli su istraživanjem u kojemu su učenike ispitivali kako se osjećaju tijekom igranja graničara.


via GIPHY


Profesori s kojima je porazgovarala kazali su joj kako je graničar zabavan način poticanja učenika na tjelovježbu te da ih dobro oblikuje za stvaran život, no ona se s time ne slaže. 'Ta je igra pandan legaliziranom nasilničkom ponašanju', tvrdi Butler.

Podijelila je priču osnovnoškolke koja se skrivala u stražnjem djelu dvorane, sve kako bi izbjegla udarce loptom.

'Bila je proganjana. I što je uspjela naučiti iz tog iskustva?', pita se Butler i dodaje kako igra zapravo djecu uči izbjegavati razredne kolege, umjesto da ih povezuje. Nastavnici na raspolaganju imaju alternativne aktivnosti koje djecu ne uče da je primjereno viktimizirati druge ljude. 

Napominje da se ne zalaže za potpunu zabranu ove igre u školama, što je dio njih u SAD-u već učinio, nego da nastavnici sami shvate da se graničar ne bi trebao igrati te da posvete pažnju učenicima koji se uvijek skrivaju u pozadini, umjesto da u fokus stavljaju one najglasnije koji se zadovoljavaju 'skidanjem ljudskih meta'.

via GIPHY


Stephen Berg, profesor na istom Sveučilištu prisjetio se kako je odrastao obožavajući graničara, igre koju su njegovi nastavnici nazivali ‘ubojitom’ loptom,prenosi Vijesti.rtl.hr. Nakon što je postao nastavnik, njegovo se mišljenje promijenilo.

'U školama puno govorimo o ljubaznosti, dobroti i empatiji, a onda ti termini na tjelesnom ostaju izvan dvorane. Pomalo je to kontradiktorno onome što djecu učimo na nastavi', kazao je Berg koji se slaže kako postoje brojne aktivnosti koje mogu zamijeniti graničara.

Foto: Imdb/ Giphy

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Jesmo li stvarno generacija tromih i kilavih? Saznaj koliko je učenika u tvojoj županiji oslobođeno tjelesnog

Znanost potvrdila – uz dvije jednostavne vježbe koje radite na tjelesnom možete biti zauvijek fit

VIDEO Stvari koje totalno kuže oni koji mrze tjelesni!

Škola Istraživanje tjelesni igra Graničar

Još vijesti