Slika nije pronađena

Budući da se nitko od nas iz redakcije nije našao toj nezgodnoj situaciji, odlučili smo se raspitati kako bismo saznali kako je kada ti u školi predaje roditelj.

Pošli smo od pretpostavke da 'ti klinci' imaju drukčiji tretman i da 'nas ostalih', ali da je njima ustvari najteže jer ih taj roditelj koji predaje u školi ima prilike nadzirati više nego drugi roditelji svoju djecu i svi za njih misle da su 'mamine maze'.

Evo što smo saznali... Donosimo vam izjave bivših i sadašnjih učenika kojima su predavali upravo njihovi roditelji i njihovih školskih kolega s kojima su dijelili ili još uvijek dijele klupe.


via GIPHY


Učenica kojoj je mama bila i profesorica glazbenog:

'Pa ja bih rekla da je odnos bio isti, nisam osjetila kao da sam imala neke privilegije, ali je meni bilo zeznuto jer je stara znala svaki moj pokret, ocjenu, ne dolazak na sate. I svi su znali tko sam. Nekada su znali ljudi ne doći na nastavu da ih profesori ni ne skuže da ih nema, za mene je to bilo nemoguće. Profesor me rušio matematiku na polugodištu tako da stvarno mislim da nisam imala neke posebne tretmane...'

Bivši učenik kojem je mama bila učiteljica hrvatskog jezika u osnovnoj školi:

'Bio sam te sreće pa nisam imao poseban tretman iako su svi mislili da imam. Jedino me podsjetila kada smo imali test neki, inače se odnos prema meni nije previše razlikovao od ostalih učenika. Znao sam pregledavati ispite od ostalih učenika i komentirati s njom kako i gdje je što krivo te sam tako učio i popravljao znanje'.

Školski kolege čijim prijateljima (iz klupa) je predavala njihova mama:

'Mome prijatelju iz bivšeg razreda je predavala mama u nižim razredima. Ona nije htjela da druga djeca misle da on ima povlastice. No, kako djeca ponekad optužuju druge zbog stvari koje drugi nisu učinili, on bi uvijek bio prvi krivac za sve. Što se tiče nastave nisam primijetio da mu je bilo išta drukčije'.

'Frendu stara predavala Hrvatski u srednjoj. Nikakav poseban tretman, ali bogme je morao sve znati i uvijek je znao'.

Dakle, ispalo je da smo se prevarili. Naše malo istraživanje je pokazalo da učenici, kojima netko iz uže obitelji predaje u školi, imaju uglavnom isti tretman ili da im je čak i teže u školi. Vjerujemo da oni ipak lakše savladaju gradivo i da 'incognito' mogu imati besplatne instrukcije, ali ono što se događa doma nije ni bitno u ovom kontekstu. U školi su očito samo broj, a doma (nadamo se), ne...

via GIPHY


Foto: Giphy/Shutterstock

M.Z.

Provjeri još...

Najsmješnija iskustva s profesorima – od discipline 'skakanje od sreće' do recitiranja psalama za smirenje

Zemljo, otvori se: neugodnjaci koje ti se mogu dogoditi u školi

Precool profesor – evo kako je dočekao učenike koji pokušavaju popraviti ocjene '5 do 12'

Škola mama tata profesor Učitelj odgovori pitanje

Još vijesti