Slika nije pronađena

Novi Pravilnik o izvođenju izleta i ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole trebao je uvesti reda u tom području, no čini se da je samo još više zakomplicirao proceduru.

Najviše prigovora izazvala je odredba prema kojoj putničke agencije više ne daju dnevnice nastavniku koji vodi učenike na izlet, nego ih sada treba dati škola, odnosno ravnatelj je obavezan izdati putne naloge i osigurati financijska sredstva za troškove i dnevnice učitelja. Obzirom da je velikom broju škola problem platiti dnevnice profesoru jer nemaju novac za tu namjenu, već je došlo do najave odustajanja nekih škola od ekskurzija piše Osijek031.com

Drugi je problem prekomplicirana procedura za izvođenje izleta i ekskurzija. Do sada su roditelji odlazili u lokalne turističke agencije i potpisivali ugovore, no po novom škola mora objaviti javni poziv za svaki izlet na koji se kao ponuditelji mogu javiti putničke agencije iz cijele Hrvatske što će zakomplicirati cijelu stvar.

Problema s Pravilnikom imaju i osnovne škole te su stoga udruge ravnatelja osnovnih i srednjih škola poslale dopis resornom ministru u kojem traže da se pravilnik stavi izvan snage. Doduše, ni njihov prijedlog o imenovanju povjerenstva kojeg će činiti predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, udruga ravnatelja, turističkih agencija, roditelja, osnivača škola i Ministarstva turizma koji bi zajedno došli do novog pravilnika ne čini se kao najsretnije rješenje, jer još je davno Winston Churchill rekao: „Ako ne želiš riješiti neki problem, osnuj povjerenstvo“.

A učenici? Njih, po običaju, nitko ništa ne pita i samo mogu gledati kako se odrasli prepucavaju. U svakom slučaju, njima će biti najviše krivo ne iznađe li se neko rješenje i škole počnu odustajati od ekskurzija.

Foto: sxc.hu

Izvor: Osijek031.com

I.N.

Pročitajte još:

Presedan u školstvu: osmaši s roditeljima na školski izlet!

Ekskurzija za pamćenje - profesor izbacio osmaše iz sobe usred noći

Preskupe ekskurzije ostavljaju roditelje praznih džepova - što učiniti?

ekskurzije izleti Pravilnik

Još vijesti