Slika nije pronađena
Nacrt prijedloga novog Pravilnika objavljen je prije nekoliko dana, ali se nije drastično mijenjao. Umjesto uvjeta koji su prijašnjih godina bili sporni za mnoge studente koji se prijavljuju, Ministarstvo je odlučilo promijeniti neke druge uvjete i tako uskratiti dobitnike Rektorove nagrade, kao i izvrsne maturante za 100 bodova, koje su prijašnjih godina dobivali.

Već se pisalo o problematičnim dijelovima u Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje koji predstavljaju veliki stres studentima koji se prijavljuju za dom, ali Ministarstvo nije odlučilo reagirati po tom pitanju, piše Mojfaks.com.

Umjesto toga, u novom nacrtu prijedloga Pravilnika odlučeno je kako će dobitnici Rektorove nagrade, kao i maturanti koji su na državnoj maturi iz obaveznih predmeta ostvarili više od 90% dobiti 100 bodova, umjesto dosadašnjih 200 koje su dobivali.


via GIPHY


Ipak, uvodi se novi stavak koji objašnjava kako dobivaju 100 bodova svi studenti koji su položili 'sve propisane ispite u tekućoj akademskoj godini (ne odnosi se na prenesene ispite iz prethodne akademske godine) ili ostvarili ukupan broj ECTS bodova za tu godinu studija (u pravilu 60 ECTS, uključujući i ECTS bodove za završni rad na preddiplomskome sveučilišnom ili preddiplomskome stručnom studiju) zaključno do dana prijave na natječaj, a da su u prethodnim godinama studiranja su ostvarili u prosjeku najmanje 55 ECTS bodova na svim razinama', prenosi Mojfaks.com.

Kako smo napomenuli, ovaj nacrt Pravilnika trenutno je još samo prijedlog, a u tijeku je i na e-savjetovanju javna rasprava oko nacrta, koja će biti otvorena za sve do 19. lipnja.

Foto: Freepik- katemangostar/Giphy

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Ne možeš odlučiti koji faks odabrati? Postoji jedna aplikacija koja će ti olakšati život

Prijave za faks su počele, a strože su i kazne na državnoj maturi! Saznaj što se sve promijenilo

Kamo nakon srednje? Pazi da pri odabiru faksa ne napraviš jednu od ovih 11 grešaka

Pravilnik bodovi novo zakinuti studentski dom maturanti studenti