Slika nije pronađena

Donešen je s ciljem prevencije diskriminatornog ponašanja i informativnog je karaktera, ali ne predviđa sankcije, piše Blic.rs. *Uf, hvala Bogu, već smo mislili da će netko završiti u zatvoru jer nije pozvao cijeli razred na rođendan*.


via GIPHY


No, radi njegovog kršenja, onaj koji ga zamijeti može podnijeti prijavu nadležnim organima u roku od 24 sata od događaja. Bit će proveden i razgovor s roditeljima, osim ako se time ugrožava dobrobit uključenih u diskriminatorne radnje.

A diskriminatorno se, prema Pravilniku, mogu ponašati svi – učenici, roditelji i nastavnici.

Kao primjer takvog ponašanja u Pravilniku je navedeno pozivanje na rođendan. Naime, škola ne bi smjela dozvoliti učenicima, kada pozivaju svoje prijatelje na proslavu, da pozovu koga žele, već moraju pozvati sve (ako zovu barem jednog). Rođendane smiju slaviti kako žele, ali pozivnice moraju pripremiti svima...Osim toga, zabranjeno je podsmjehivanje i zadirkivanje učenika na svim osnovama, ignoriranje i izbjegavanje nekih učenika, pjevanje uvredljivih pjesama, slanje ponižavajućih i uvredljivih poruka ili takvo obraćanje na društvenim mrežama.


via GIPHY


Naglašava i da se nije ispravno voditi mišlju 'kako bi se ti osjećao/la da je netko drugi tebi napravio isto' jer nismo svi isti. 'Jedino čime se trebamo voditi je mišlju da nikoga ne povrijedimo', objasnila je pomoćnica ministra obrazovanja Vesna Nedeljković.


O prevenciji diskriminacije u Srbiji će posebno morati voditi brigu na putovanjima i dodatnim aktivnostima, gdje će sve potrebno svima morati biti osigurano – slabovidnima poseban pratitelj, onima koji su alergični na gluten bezglutenska hrana itd.

No, kako i u Hrvatskoj, tako i u Srbiji – poanta Pravilnika, zakona i odredaba je u njihovoj provedbi. Hoće li ovaj (pomalo bizarni) zaživjeti u Srbiji, preostaje vidjeti...


Foto: Giphy/Unsplash/Shuttersock

M.Z.

Provjeri još...

Bizarno je kad te profa u srednjoj uči hostesirati – jesu li upute TOP ili FLOP? [ANKETA]

LOL 15 bizarnih stvari koje rade svi tinejdžeri, a nikad neće priznati

FOTO Podivljali maturanti u 'grupnjaku' na kružnom toku – postoji li bizarnije obilježavanje kraja školovanja?

Pravilnik Srbija rođendan diskriminacija

Još vijesti