Slika nije pronađena

Opomenem ga, a on kaže da koristi mobitel kao kalkulator. To se “kalkuliranje” nastavi unedogled i što ću, morao sam mu oduzeti mobitel. Imao sam što vidjeti - on je zaslon pretvorio u veliki šalabahter i uredno prepisao cijeli test. Ma, kakav kućni red! Samo im ostavite mobitel, i oni će već naći načina kako ga koristiti, a vi se sutra gledajte na YouTubeu”, izjavio je za Slobodnu Dalmaciju jedan zagrebački srednjoškolski nastavnik fizike.

Iako je većina škola u svoj kućni red ugradila zabranu korištenja mobitela, iPoda, “bubica” i drugih sličnih gadgeta tijekom školskog sata, svojevrsnim folklorom postala su snimanja, čak i zlostavljanja nastavnika, igranja igrica, slušanje glazbe, surfanje po društvenim mrežama, ali i sve češća prepisivanja, odnosno snimanja testova i razmjena rješenja mobitelom, ili slanje točnih odgovora SMS-ovima.

Prijedlog Jelene Bekavac Krčadinac, nastavnice matematike i informatike iz zagrebačke osnovne škole Čučerje, koji je iznijela tijekom upravo završene javne rasprave o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju kaže da bi se korištenje trebalo kažnjavati pedagoškim mjerama i zadržavanjem predmeta do dolaska roditelja.

Svoj posao radim savjesno i ne mislim da mi je ugrožen autoritet. Međutim, nekada se osjećam kao njihova lutkica koju oni snimaju, pa čak i audiozapise objavljuju na društvenim mrežama. Kućnim redom nije dopušteno korištenje mobitela u nastavi, ali ako mu ga i oduzmem, prema pravilniku ga moram vratiti nakon sata. Imate djecu koja uopće ne prate nastavu, koja imaju loše ocjene, a mobitel skriju pod pazuhom, u rukavu...”, prepričava Bekavac Krčadinac.

Ako učitelj đaka uhvati s mobitelom na satu ne mora zbog toga ni pozvati njegove roditelje u školu. Pravilnik, naime, nalaže da se roditelje zove samo u slučaju oduzimanja predmeta opasnih po život i zdravlje učenika.

Mislite li da bi se korištenje mobitela tijekom nastave trebalo kažnjavati?

L.B./izvor: Slobodna Dalmacija

foto: sxc.hu

mobiteli jelena bekavac krčadinac Škola nastava kažnjavanje pedagoške metode

Još vijesti