Slika nije pronađena

American Civil Liberties Union (udruga za promicanje građanskih sloboda u Americi) zatražila je da američki Ured za obrazovanje istraži školu u Wisconsinu jer razdvaja djevojčice od dječaka u nastavi i promiče rodnu neravnopravnost. Udruga tvrdi da se u školi za djevojčice i dječake koriste različite metode podučavanja te da odvajanje nije stvar izbora, već je obavezno.

Ne samo da ih odvajaju za vrijeme nastave nego se segregacija nastavlja i za vrijeme obroka i odmora.

Stoga je ACLU zatražila da uprava škole pruži konkretne dokaze da ovakav način održavanja nastave donosi neke pozitivne rezultate u obrazovanju. Donosimo dio ACLU-ove objave za medije:

„Umjesto toga, program škole Somerset promiče nedopustive, prenategnute stereotipe o interesima i sposobnostima dječaka i djevojčica. Uprava škole materijale je predstavila kroz naglašavanje brojnih netočnih različa između dječaka i djevojčica, uključujući sljedeće:

•    djevojčice i dječaci „genetički su programirani“ da uče na drugačije načine

•    djevojčice i dječaci zapažaju drugačije stvari (dječaci: kretanje, djevojčice: jarke boje i osobe)

•    djevojčice je lakše omesti i preferiraju tišinu i usredotočenost

•    djevojčice bolje čuju

•    dječaci su neuredni

•    dječaci vole timski rad jer timsku suradnju cijene više od prijateljstva

•    u terminima razvoja mozga, djevojčice dosežu zrelost sa 22, a dječaci s 30 godina

•    djevojčice crtaju imenice, a dječaci glagole...“


Kakva svinjarija! No tu priči nije kraj!

Program se temelji na idejama dvaju muškaraca koji zagovaraju ovakav oblik obrazovanja. Dr. Leonard Sax vjeruje da „dječake koji vole čitati, koji ne uživaju u kontaktnim sportovima i koji nemaju mnogo bliskih muških prijatelja treba strogo disciplinirati kroz provođenje vremena s „normalnim dječacima“ i treba ih prisiliti da se bave sportom.

Michael Gurain vjeruje da su dječaci urođeno bolji u nekim stvarima te da bi im tokom dana trebalo osigurati vrijeme u kojem će jednostavno – udarati u stvari. Ne šalimo se! Kaže da su dječaci bolji od djevojčica u matematici jer im tijela na dnevnoj bazi preplavljuje testosteron. Također su i apstraktni u razmišljanju što ih čini uspješnijima u filozofiji ili inženjeringu.

Postavlja se nekoliko pitanje: kako je moguće da ovakva škola uspjeva progurati svoj obrazovni program te kakvi su to roditelji koji dopuštaju da im se djeca obrazuju u takvoj školi?

ACLU zahtjeva istragu koja će rasvijetliti ova pitanja te ukinuti program. Živio ACLU!

L.B.
Foto: Photoxpress.com

Škola Učenici neravnopravnost

Još vijesti