Tablica periodnog sustava elemenata i Beyonce

Kemija…ako ti ide, onda sigurno nećeš razumjeti sve nas ostale koji ni da se postavimo na glavu ne možemo skužiti ništa, a pogotovo ne tablicu periodnog sustava elemenata. Sada imamo malu pomoć za sve one kojima je ova tablica nepoznanica koju ne mogu skužiti.

Tablica periodnog sustava elemenata je mnogima velika nepoznanica. Ako si i ti jedna od ljudi koji ju ni malo ne shvaćaju, sada ćemo ti otkriti trik kako barem dio tablice skužiti. Na društvenim mrežama postoji jedan poznavatelj znanosti koji komplicirane stvari objašnjava na što jednostavniji način, kako bi svi shvatili neke komplicirane pojmove. Video u kojem objašnjava tablicu periodnog sustava nam je posebno zapeo za oko jer je elemente u tablici usporedio s pop pjevačicama. S Beyonce, Demi Lovato, Madonnom…možda napokon shvatiš i naučiš neke stvari! On je to sve tako dobro objasnio, a ukoliko ti engleski ne ide toliko dobro, ukratko ćemo ti glavne stvari prepričati na hrvatskom.

 

@asapscience The elements of the pop girlies - inspired by @Caza ♬ original sound - AsapSCIENCE

 

Na periodnom sustavu postoje grupe elemenata, možeš to i vidjeti kada pogledaš tablicu jer ima nekoliko različitih boja. Kakva je koja grupa i kakvi su elementi u toj grupi? To je ono što ćeš danas naučiti.

Na skroz desnoj strani, prvi stupac s desna su plemeniti plinovi koji su Beyonce. Oni su stabilni i ne osjećaju potrebu da reagiraju na ikoga, jer ne trebaju ni dobiti ni izgubiti elektron. Oni su posebna liga. Nisu zapaljivi i super su stabilni.

 

 

Stupac do njih su halogeni. Oni su Madonna. Njihovi atomi imaju sedam valentnih elektrona, ali to im nije dosta, i uvijek žele još jednog. Napravit će sve da ga dobiju. Uz to, oni su jedina grupa elemenata koji postoje u sva tri stanja, što je impresivno i zaslužuje pljesak. ALI! Mogu biti toksični.

Na skroz lijevoj strani tablice su alkali, koji su Demi Lovato. Oni su jako reaktivni, reagirat će na sve.

Na desnoj strani prema sredini su polumetali, koji su Carly Rae Jepsen. Nisu ni ovdje ni ondje. Imaju svojstva i metala i nemetala; neki ih vole, neki ih ne vole, ali u pravilu su neka sredina, po ničemu posebni.

Na dnu tablice, dva reda, odvojeni od svih su lantanoidi i aktinoidi, koji su za potrebe ovih objašnjenja pjevačica Grimes. Po prirodi su radioaktivni!

Pokušaj se prisjetiti kakva je svaka od ovih pjevačica, jer ih sigurno sve znaš, i po tome pokušaj zapamtiti kakva je koja skupina elemenata.

Koja je bila prva objava na Instagramu danas poznatih balkanskih influencera? Pogledaj! Marko Vuletić i Barbi Afrika Marko Cuccurin Mirta Miler +12 Pave Elez

kemija shvatiti kemiju Periodni sustav elemenata tablica pomoć kemija trik za učenje kemije uspoređivanje elemenata s pjevačicama Učenici Škola

Još vijesti