Slika nije pronađena

Dopis s upozorenjem je uputio Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije svim osnovnim školama na području te nadbiskupije, a objavio ga je političar i znanstvenik Ivica Puljak na svojem Facebook profilu.
U dopisu je predstojnik napisao: 'U Katehetski ured često stižu prigovori kako u nekim osnovnim školama ravnatelji dijele ankete učenicima o upisu izbornih predmeta među kojima se nalazi i katolički vjeronauk'. Upravo to smatra nedopustivim jer je 'stavljanje katoličkog vjeronauka izvan redovitog rasporeda sati diskriminacija pravnog statusa katoličkog vjeronauka i kršenje međunarodnog ugovora'. A ovo je objašnjenje: 'Naime, Ugovor između Svete Stolice i RH o suradnji na području odgoja i kulture, potpisan 19. prosinca 1996. te provedbeni Ugovor o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama potpisan između Vlade RH i Hrvatske biskupske konferencije 29. siječnja 1999. godine jasno govore o načinu upisa katoličkog vjeronauka i mogućeg ispisa.

U spomenutim ugovorima jasno stoji da RH jamči nastavu katoličkog vjeronauka u svim osnovnim i srednjim školama kao obveznog predmeta za one koji ga izaberu, pod istim uvjetima pod kojima se izvodi nastava ostalih obveznih predmeta'. Stoga predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije napominje da svi roditelji koji žele ispisati svoju djecu, moraju o toj odluci pisanim putem obavijestiti školu prije početka školske godine, a ravnatelji učenicima ne smiju ponuditi da ga ispišu, odnosno vjeronauk ne smije biti ponuđen kao opcija za upis na anketnom upitniku, nego on mora biti dio obrazovanja 'po defaultu'.

Predstojnik zaključuje pismo riječima upućenim ravnateljicama i ravnateljima moleći ih da katolički vjeronauk ubuduće ne uvrštavaju u ankete koje dijele učenicima budući da je on već izabran (ili nije) u prvom razredu osnovne škole.

No, ono što kao sporno prepoznao Puljak (a i mi), je da u Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi jasno piše 'Za uključivanje učenika u izbornu nastavu potrebna je pisana suglasnost roditelja', a jedan od izbornih predmeta je i vjeronauk. Drugim riječima, ako ćemo poštivati ugovore sa Svetom Stolicom, nećemo poštivati hrvatske zakone. I postavlja se pitanje – zašto vjeronauk nije tek običan izborni predmet, kao što ustvari jest?


Foto: Shutterstock/Screenshot/Facebook

M.Z.

Provjeri još...

Izostanci hrvatskih učenika rekordni su u Europi – svaki srednjoškolac prosječno markira pet sati

Uvedene velike promjene u program srednjih škola – nema više povijesti, geografije i biologije [ANKETA]

School style – istražili smo kakve modne kombinacije učenici furaju u školu [FOTO]

vjeronauk Škola Izborni predmet anketa

Još vijesti