Slika nije pronađena

Izgleda kako školski vjeronauk ne ispunjava svrhu ako se radi o približavanju tinejdžera, crkvenim dogmama, barem u Zadru i okolici.

Većina tamošnjih vjeroučenika, premda redovno pohađaju školski vjeronauk, podržava sve čemu se protivi Katolička crkva: spolne odnose prije braka, kontracepcijska sredstva, tzv. probu za brak, pobačaj, legalizaciju istospolnih brakova, homoseksualna iskustva, rad nedjeljom, eutanaziju i upotrebu lakih droga, a gotovo svaki drugi, odnosno njih 42 posto, pohađa vjeronauk zbog pritiska roditelja ili okoline, otkrilo je opsežno istraživanje koje je organizirala Zadarska nadbiskupija, a predstavila dr. Marijana Mohorić, članica Družbe sestara Presvetog Srca Isusova, predavačica na Teološko-katehetskom odjelu Sveučilišta u Zadru, piše Jutarnji list.

Istraživanje je reprezentativno jer je na pitanja odgovaralo 750 učenica i učenika u dobi od 15 do 19 godina koji pohađaju vjeronauk. Rezultati su takvi da je Marijana Mohorić, kako piše na stranicama Nadbiskupije, 'poticala okupljene vjeroučitelje da budu zahtjevni i inzistiraju na usvajanju kršćanskog mentaliteta, tj. promjeni stavova koji nisu kršćanski'. Za Crkvu istospolni brakovi ili pobačaj sasvim sigurno nisu kršćanski, a sada se pokazalo kako mladi vjernici to doživljavaju kao nešto uobičajeno. Istraživanje je reprezentativno jer se čak 89,5 posto mladih koji su anketirani izjasnilo kao katolici.

Više od polovice odgovora (411) pristiglo je od ispitanika koji pohađaju 1. i 2. razred srednje škole, a do njih se i htjelo doći jer su u Zadarskoj nadbiskupiji krizmanici srednjoškolci 1. i 2. razreda. Također, velika većina od 96 posto ispitanika pohađa katolički vjeronauk u školi. Rezultate možemo smatrati relevantnima za Zadarsku nadbiskupiju jer od ukupnog broja od 750 ispitanika, njih 404 živi na području Zadarske nadbiskupije, rečeno je prilikom predstavljanja njihovim vjeroučiteljima na 44. katehetskom danu Zadarske nadbiskupije u subotu 5. rujna u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Belafuži u Zadru, piše Jutarnji list.

Foto: Giphy/ Shutterstock.com - l i g h t p o e t

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Učenici koje županije najviše bježe s nastave, a u kojoj su najveće dobrice koje najmanje markiraju?

5 savjeta za brucoše: Greške koje se najčešće događaju na prvoj godini faksa i kako ih izbjeći

Kakve sankcije očekuju one učenike koji trebaju nositi masku u školi, ali to ne budu radili?

Škola zašto idu na vjeronauk Zadar Istraživanje vjeronauk Hrvatski učenici

Još vijesti