Slika nije pronađena
Izgleda da sve manje učenika u Hrvatskoj ide na vjeronauk, iako smo i dalje jedna od najreligioznijih država u Europi.

Istraživanje koje je provelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo je zanimljive (i ne baš neočekivane) podatke o postotku učenika koji pohađaju i onih koji NE pohađaju vjeronauk u školama, donosi Index. Usporedi dobivene rezultate i pogledaj gdje se na listi nalazi tvoja županija.


Prema dobivenim podacima, u cijeloj Hrvatskoj vjeronauk pohađa čak 90,3 % svih učenika osnovnih i srednjih škola. Najmanje učenika na vjeronauk ide u Istri (66,24 %), zatim u Primorsko-goranskoj županiji (75,56 %) i Gradu Zagrebu (85,39 %). U sredini su se smjestile Splitsko-dalmatinska županija (94,39 %) i Zagrebačka županija (95,65 %).

Daleko najviše učenika na vjeronauk ide u Krapinsko-zagorskoj županiji (98,56 %).

Ovi podaci prikupljali su se od 2013. do 2018., a dobiveni rezultati pokazali su da na vjeronauk ide najviše djece iz ruralnih dijelova Hrvatske, a razlika između ruralnih i urbanih područja jasno je vidljiva.

Kad je riječ o većim gradovima u Hrvatskoj, najveći postotak djece na vjeronauk ide u Splitu, zatim u Zagrebu, Osijeku i Rijeci, piše Index.


Velika promjena vidljiva je već kod upisa učenika prvog razreda osnovne škole. Od 2013. pa sve do danas postotak onih koji upisuju vjeronauk pao je za 1,77 %, odnosno s 92,45 % na 90,68 %.

Foto: Shutterstock/Index/YouTube Screenshot

D.Š.

Pročitaj još:

Srednjoškolci poručili ministrici kakvo obrazovanje žele – slažete li se s njima? ANKETA

Među najboljima smo u Europi – pogledaj koliko stranih jezika zna svaki hrvatski srednjoškolac

Uvedene velike promjene u program srednjih škola – nema više povijesti, geografije i biologije [ANKETA]

vjeronauk Škola obrazovanje

Još vijesti