Slika nije pronađena

Za točno dva tjedna počinje nova školska godina, što ujedno znači i trošak za sve roditelje. Tom prilikom novinari portala Index.hr obišli su knjižare i porazgovarali s roditeljima i prodavačima.

Cijene koje su zatekli u knjižarama su itekako paprene. Iako Grad Zagreb daje besplatne udžbenike, odnosno roditelji ih plaćaju kroz najveći prirez u državi, roditelji u ostalim gradovima i mjestima za njih moraju izdvojiti pozamašan iznos. Cijene udžbenika kreću se od 700 do 1000 kuna za niže razrede od 1. do 4., dok za učenike od 5. do 8. razreda udžbenici stoje od 1300 do 1600 kuna.

Roditelji srednjoškolaca pak moraju izdvojiti i do 2000 kuna i to samo za knjige. Kao jeftinija varijanta u obzir dolazi kupovina u antikvarijatima gdje se udžbenici u poprilično dobrom stanju mogu pronaći i do 60 posto nižim cijenama pa mnogi upravo ondje odlaze po knjige, dok primjerice vježbenice i radne listove moraju kupovati u knjižarama.


Osim na knjige, roditelji pozamašan iznos moraju dati i na školski pribor, za kojeg je potrebno izdvojiti minimalno 500 kuna, bez kupnje školske torbe. Taj se pak iznos može penjati i preko 1000 kuna.

Kad se sve zbroji za knjige i pribor potrebno je najmanje izdvojiti između 1500 i 3000 kuna. 

Jesu li i vaši roditelji zabrinuti zbog troška koji je pred njima?

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Foto: Shutterstock
Izvor: Index.hr
I.N.

Pročitajte još:

Brzo i povoljno nabavite udžbenike ili prodajte po super cijenama one koji vam više nisu potrebni

Nema više ‘papirnatih’ knjiga - do kraja 2017. digitalizirat će se udžbenici

Objavljene cijene udžbenika - jesu li preskupi?

Škola torba udžbenici pribor ruksak

Još vijesti