Slika nije pronađena

Sedamnaestogodišnja Belgijka Francesca van der Bergh upravo završava svoj tromjesečni boravak u Osijeku. U sklopu AFS organizacije, od početka ove školske godine rodni je Gent bila privremeno, kroz projekt zamjene učenika, zamijenila gradom na Dravi gdje je pohađala Drugu gimnaziju.

Francesca je bila jednom u Hrvatskoj, s obitelji je posjetila Dubrovnik na godišnjem odmoru, pa kada je saznala da će na razmjenu u Hrvatsku, priželjkivala je Jadran, ili bar Zagreb. No kada joj je dodijeljen Osijek, malo se uplašila, pobojala se da će završiti negdje na selu piše Glas Slavonije

No Osijek je, naravno, kao pravi europski grad nije nimalo razočarao: 'Osijek je lijep, ali očarali su me ljudi, svi su vrlo ljubazni i ponašaju se kao pravi domaćini' kaže Francesca, premda primjećuje kako smo malo 'nagli' u prometu i ponekad neljubazni u tramvaju. Ipak, iznenadila se koliko su naša djeca samostalnija, kaže, u Belgiji je nemoguće vidjeti da desetogodišnjaci bez pratnje odraslih koriste javni prijevoz.

'Religiozniji ste, jako volite svoju domovinu i to otvoreno pokazujete' kaže Francesca. Razlike postoje i u školskom sustavu, u Belgiji nastava traje cijeli dan, domaće su zadaće gotovo obvezne, a za vrijeme odmora nema napuštanja školskog dvorišta. I nema naših ocjena od jedan do pet, nego se rezultati izražavaju u postocima riješenosti.

'Hm, i nema markiranja, kao što je to kod vas uobičajeno' kaže, osmjehujući se, Francesca, uz opasku kako se njezini vršnjaci u Hrvatskoj trude izgledati starije, ponajprije zbog šminkanja i načina odijevanja.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Foto: Dario Kuštro
Izvor: Glas Slavonije
I.N.

Pročitajte još:

Proveli smo istraživanje i doznali: Što planiraju hrvatski tinejdžeri nakon srednje škole

Obrazovanje na drugačiji način: Najneobičnije škole u svijetu

Hrvatski đaci otkrili: koji predmeti su im najdraži i kakve ocjene dobivaju?

gimnazija razmjena učenika srednjoškolka

Još vijesti