Slika nije pronađena

Oko četiri tisuće maturanata ove godine nije uspjelo položiti maturu. Dio njih su gimnazijalci, kojima se četverogodišnje obrazovanje bez mature ne priznaje, pa su i nakon školovanja nekvalificirana radna snaga.

To su rezultati jesenskog roka državne mature, što znači da je to bio posljednji pokušaj za ovu godinu, prenose RTL i Index.hr.

Nakon četverogodišnje opće gimnazije za oko 250 gimnazijalaca se trenutačno priznaje samo završena osnovna škola. Oni su, naime, pali jedan ili više obaveznih predmeta.

Najveći problem bila je matematika. Alenka Buntić Rogić iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja rekla je kako oni koji nisu položili državnu maturu nisu ni završili svoje srednjoškoslko obrazovanje i jedino što im preostaje jest čekati iduću godinu.

'Maturanti jesu u svakom slučaju žrtve sustava jer jednostavno četverogodišnja strukovna škola ima svoje zvanje i zanimanje, a gimnazijalci nemaju ništa. Ja to kolokvijalno zovem čobani - bez diplome', rekao je Želimir Čečur, ravnatelj XIII. gimnazije.

Zimski rok mature ukinut je pa se nameće pitanje jesu li ti maturanti žrtve sustava ili vlastitog nerada. Maturu nije položilo ni gotovo četiri tisuće učenika strukovnih škola, ali njima se školovanje i struka priznaju i bez državne mature.

Foto: Screenshor RTL.hr
Izvor: Index.hr
I.N.

maturanti Matura gimnazijalci

Još vijesti