Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.

Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:

Poz ekipa, zanima me kad se želim izjadati i tražiti savjet je li trebam kod psihologa ili psihijatra, nagomilalo mi se problema u životu i zanima me kako da psihologu ili psihijatru složim priču što me sve muči (kronološki ili) molim teen da objavi.

Odgovor Hrabrog telefona:

Draga djevojko/Dragi mladiću,

za početak bih te voljela pohvaliti za brigu o sebi, prepoznavanje potrebe za pomoći i djelovanje u skladu s time. Smatram da si ovim korakom već puno napravio/la za sebe i svoje mentalno zdravlje.

Spomenuo/la si da ti se nakupilo briga  i želim ti reći da mi je žao ako se osjećaš preplavljeno. Iz tvog upita vidim da bi se volio/la obratiti za pomoć nekome od stručnjaka mentalnog zdravlja i nisi siguran/a kome se točno obratiti te na koji način trebaš iskomunicirati ono što te brine.

Hrabrom telefonu često se javljaju mladi kad ih zanima kako izgleda odlazak stručnjacima mentalnog zdravlja. Voljela bih ti za početak objasniti razliku između psihologa i psihijatra. Psihijatar je osoba odgovorna za cjelokupnu skrb o mentalnom zdravlju osobe, a to znači da su psihijatri liječnici koji postavljaju dijagnoze te sukladno njima mogu propisati određene lijekove i/ili psihoterapiju. S druge strane, psiholog tijekom svojeg obrazovanja uči o ljudskim osjećajima, motivaciji, mislima i ponašanju te nakon završenog studija može provoditi savjetovanje i vršiti psihološko testiranje. Dakle, ako osjećaš teže smetnje koje te ometaju u svakodnevnom funkcioniranju preporuka je obratiti se svojem liječniku opće prakse, odnosno od njega zatražiti uputnicu i preporuku. Također, ako tvoja škola ima psihologa, možeš pokušati s njime dogovoriti razgovor. Ono što bih još voljela naglasiti vezano je za prisustvo tvojih roditelja na prvom razgovoru. Kada se radi o maloljetnoj osobi, uobičajeno je da roditelji budu prisutni prilikom prvog upoznavanja ili nekog od idućih odlazaka psihologu/psihijatru. No, važno mi je reći da ćeš svakako imati prilike voditi razgovor s njime nasamo i taj će razgovor biti u potpunosti povjerljiv, a to se može kršiti jedino u slučaju kada stručnjak procjeni da je klijentov život ugrožen. Što se tiče samog razgovora, on može teći kako god tebi odgovara. Ponekad su klijenti veoma otvoreni, dok su ponekad zatvoreniji i trebaju više poticaja i usmjeravanja od strane stručnjaka. Želim da znaš da je oboje u redu. Priču možeš ispričati onako kako tebi najviše odgovara i početi s onim što ti smatraš najvažnijim. Možeš si kod kuće napisati pismo u kojem ćeš navesti sve što želiš reći kako bi strukturirao/la misli i bio/la siguran/a da si sve naveo/la, a to pismo možeš čak ponijeti i na sam sastanak te ga pročitati psihologu. Pitam se kako ti to sve zvuči.

Još jednom bih te pohvalila na odlučnosti za rad na sebi i prepoznavanju da ti je pomoć potrebna. Mislim da si zbog toga veoma hrabra osoba i to mi pokazuje da ćeš, nastaviš li tako, uspješno prebroditi sve što se trenutno, ali i u budućnosti nalazi na tvom putu. Za kraj ti želim reći da je Hrabri telefon mjesto na kojem možeš dobiti razgovor i podršku na više načina. Uvijek nam se možeš obratiti na liniju Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111, koja je otvorena svakim radnim danom od 9 do 20. Pozivi su besplatni, a sve što kažeš na liniji je povjerljivo i anonimno. Ako ti je ugodnije pisati, možeš nam se javiti i na chat Hrabrog telefona koji je otvoren radnim danom od 15 do 19 ili pisati na savjet@hrabritelefon.hr.

Puno podrške i pozdrava šalje ti,

tvoj Hrabri telefon

Pogledajte još:

'Ja se bojim da ću biti još ružnija što više odrastam' HELP

'Sada kada se vraćamo u školu osjetim da je opet krenula tjeskoba i anksioznost' HELP

'Kada mi se nešto loše dogodi, umjesto utjehe i podrške, dobijem psovke i uvrede od svoje obitelji' HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti