Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.

Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:
Osjećam se kao da me nitko ne voli i ne treba, iako sam okružena super ljudima koji se trude oko mene. Uvijek ih nekako uspijem razočarati, ispadnem pregruba i ne znam pokazati da mi je stalo. Proganja me taj osjećaj stalno, a toliko sam nesigurna da sam se počela bojati kada moji dugogodišnji prijatelji upoznaju nove ljude i pričaju lijepo o njima. Odmah se uplašim da će mene zaboraviti. Ne znam kako si pomoći i kako postati osoba koja iskazuje osjećaje.

Odgovor Hrabrog telefona:
Draga djevojko,
za početak bih ti voljela reći kako mi je drago što si nam pisala. Ponekad je teško razgovarati o brigama koje osoba ima, stoga te želim pohvaliti na hrabrosti da podijeliš svoje brige i napraviš korak kako bi se situacija u kojoj se nalaziš promijenila.
Pišeš o odnosu sa svojim prijateljima i osjećaju koji te prati već neko vrijeme, a koji si opisala kao osjećaj da te nitko ne voli i ne treba. Također, kažeš da se osjećaš nesigurno kada tvoji prijatelji upoznaju druge i straši te mogućnost da te zaborave. Smatraš da si ponekad pregruba u kontaktu s njima jer imaš poteškoća s izražavanjem emocija.
Za početak bih htjela reći kako mi se čini da si vjerojatno bolja u izražavanju emocija i onoga što te muči nego što sama misliš. Moj dojam je zasnovan na tome što si uspjela u nekoliko redaka dočarati s čime se trenutno nosiš, navela si konkretne emocije koje ti se javljaju i izrazila potrebu da nešto od toga i promijeniš. Vjerujem da se problem javlja kada tu vještinu trebaš pokazati u interakciji s drugima. Ponekad se izlaganje u kojem osoba otvoreno i iskreno govorim o svojim emocijama može činiti zastrašujuće. No, voljela bih spomenuti samo par pozitivnih posljedica koje to može imati za tebe i odnose s prijateljima. Iskren razgovor o emocijama može pridonijeti osjećajima sigurnosti, autentičnosti i bliskosti s drugima. Kažeš da se tvoji prijatelji trude oko tebe, stoga vjerujem kako bi i njima bilo važno da možeš biti iskrena. Otvoren razgovor o emocijama i očekivanjima u prijateljstvu može ti pomoći u osjećaju sigurnosti i samopouzdanju, za koje kažeš da ti predstavljaju poteškoću. Ono što ti može biti koristan alat u vođenju takvog razgovora su JA-poruke. JA-poruke se temelje na tome kako se osjećaš i kako drugi djeluju na tebe. To je otvoren način komunikacije kojim izražavaš svoje emocije i misli i povećavaš mogućnost da druga osoba čuje što želiš reći bez da se osjeća napadnuto. JA-poruku možeš stvoriti tako da u nju uključiš konkretno ponašanje druge osobe koje ti može predstavljati problem, kako se ti osjećaš tada i što bi htjela da bude drugačije. U ovom članku Hrabrog telefona možeš pročitati više o formi JA-poruke. Također bih htjela napomenuti kako je dijeljenje vlastitih emocija s drugima vještina i da treba vremena da ti postane lakše to raditi. Važno mi je da kroz taj proces budeš nježna prema sebi, a ne stroga. Zanima me kako ti se čini ideja razgovora o emocijama s prijateljima.
Pitam se jesi li o ovim brigama razgovarala s nekom odraslom osobom u koju imaš povjerenja poput roditelja ili nekog drugog člana obitelji i kakvo si iskustvo imala. Razumijevanje, podrška i iskustvo drugih mogu biti korisni kako bi pružili osobi nove poglede na situaciju u kojoj se nalazi. Voljela bih da znaš da smo tu za tebe i da nam možeš pisati kada osjećaš da su ti tvoji osjećaji previše. Hrabri telefon možeš nazvati na besplatnu i anonimnu liniju na broj 116 111 svakim radnim danom od 9 do 20 sati , a ako ti je draže tipkati, možeš nam se javiti na chat Hrabrog telefona koji je aktivan radnim danom od 15 do 19 sati ili mailom na savjet@hrabritelefon.hr.

Puno toplih pozdrava šalje ti,

tvoj Hrabri telefon

Foto: Giphy/ Shutterstock.com - Cookie Studio

M.T./ Hrabri telefon

Pogledajte još:

'Svi u društvu ju vole i sa svima se druži, a ja malo manje. Imam osjećaj da nemam neko posebno mjesto' HELP

'Imam 3 najbolje prijateljice, a 2 se trenutno ljute na mene (zbog gluposti) i imam osjećaj kao da me mrze' HELP

'Svi su me ostavili. Nitko, ali apsolutno nitko ne želi pričati sa mnom' HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help