Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.

Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:

Bok.Učenica sam opće gimnazije i u početku se sve činilo savršeno, ali je s vremenom postao pakao. Htjela sam se prebaciti u jednu školu koju na upisima nisam niti htjela pogledati, ali kad sam nakon upisa pogledala predmete shvatila sam da bi mi bilo puno bolje da sam to upisala jer će mi svi predmeti poslužiti u budućnosti dok ovdje učim sve živo. Pokušala sam se prebaciti, prvi put kad sam poslala zamolbu odgovorili su mi nakon tjedan dana, ali su mi rekli da moram poslati svjedodžbe. Iako nije bio odgovor koji sam očekivala bila sam vesela jer sam mislila da će me primiti jer ako su mi rekli da pošaljem svjedodžbe nisu puni, također su mi moje ocjene davale veliku nadu jer sam imala puno više od bodovnog praga, ali odgovor sam dobila tek na Badnjak s vijestima da su puni. To me slomilo. Ocjene su mi sasvim u redu, ali ja tamo više ne mogu. Apsolutno mrzim ići tamo i ne znam što dalje. Mislim se pokušati prebaciti sljedeće godine. Hvala Bogu imam mamu koja je tu uz mene i pitala me da li se želim ispisati. Odgovor je DA, ali ne želim izgubiti godinu. Ono što me najviše muči je to da mi je psiha u banani i počelo se primjećivati na mom fizičkom izgledu. Oči su mi crvene od suza i malo sna, kilaža mi varira jer nekad od stresa ništa pojedem, a nekad se radi tog istog stresa prežderavam. Ako mislite da dramim iskreno vam kažem da je škola PAKAO, na početku škole su se k nama prebacile dvije cure koje su isto bile odlični đaci, ali su se odmah premjestile. Na rubu sam da se ispišem, ali se opet ne želim predati.Tako da mi svaki savjet dobro dođe.

Odgovor Hrabrog telefona:

Draga djevojko,

pohvalno je što si pronašla snage i hrabrosti progovoriti o situaciji u kojoj si se našla. Čitajući tvoj upit rastužila sam se i zabrinula zbog toga što si napisala da ti se događa.

Ako sam te dobro razumjela, nakon što si upisala gimnaziju shvatila si da ti se škola ne sviđa i da bi voljela ići u drugu srednju školu za koju smatraš da bi ti bolje odgovarala i više koristila. Pokušala si se prebaciti, no zbog popunjenih kapaciteta to nije bilo moguće. Čini mi se da se zbog toga osjećaš nesretno i da si zabrinuta jer ne želiš izgubiti godinu školovanja, budući da se iduće godine i dalje planiraš premjestiti u željenu školu. Također mi se čini da si pod velikim stresom jer si rekla da si počela primjećivati razne tjelesne i psihičke posljedice zbog svega što se događa. Vjerujem da je frustrirajuće što se trenutno nalaziš u školi koja ti se ne sviđa i gdje nisi zadovoljna, a čini ti se da ne možeš učiniti ništa po tom pitanju. Drago mi je da u svemu imaš podršku svoje mame.

Prilikom odabira i upisa u srednju školu, neki učenici ubrzo shvate kako nisu zadovoljni, stoga se požele prebaciti u drugu školu. Prelazak iz jedne srednje škole u drugu učenicima se odobrava samo u određenim okolnostima i ispunjavanjem propisanih uvjeta. Navela si da si predala zahtjev za preseljenje željenoj školi, no da ga nisu prihvatili pa se pitam jeste li mama i ti istražile koje uvjete bi morala zadovoljiti kako bi prelazak u tu školu bio moguć. Prema važećem Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi redoviti učenik srednje škole može tijekom obrazovanja promijeniti upisani program. U tom slučaju može se zahtijevati polaganje razlikovnih i/ili dopunskih ispita čiji sadržaj, rokove i način polaganja utvrđuje nastavničko vijeće.

Kako sam ranije navela, čini mi se da si zbog situacije u kojoj si se našla pod velikom razinom stresa. Stres može imati negativne posljedice na ljude, posebice kada je riječ o dugotrajnom stresu, kako mi se čini da je situacija kod tebe. Kako si navela da se tebi događa, stres može imati posljedice u vidu narušenog spavanja, umora, promjena u težini, glavobolja, tjeskobe, razdražljivosti, potištenosti i slično. Ako smatraš da se ne možeš nositi sa tjeskobom, tugom ili razinom stresa koju osjećaš, da te iscrpljuje i utječe na kvalitetu svakodnevnog života, predlažem ti da popričaš sa stručnjakom mentalnog zdravlja, poput školskog psihologa,  ako ga tvoja škola ima. Ako se ne osjećaš ugodno zbog toga i nesigurna si oko toga želiš li mu se obratiti, pozivam te da se javiš Hrabrom telefonu. Također nam se možeš obratiti ukoliko imaš bilo kakvih drugih briga ili pitanja. Možeš nam se javiti na besplatnu anonimnu liniju za djecu na broj 116 111 svaki radni dan od 9 do 20 sati, putem chata svaki radni dan od 15 do 19 sati ili na e-mail savjet@hrabritelefon.hr.

Djeluješ mi kao snažna djevojka pa ti želim ti još snage i nadam se da ćeš uz pomoć svoje mame pronaći izlaz iz situacije u kojoj se nalaziš.

Želi ti svu sreću i šalje ti puno snažnih pozdrava,

tvoj Hrabri telefon

Pogledajte još:

'Tuga me povuče i brojne misli mi se krenu motati po glavi, samo što ne padnem u depresiju ' HELP

'Neki dečki iz četvrtog srednjeg me od drugog srednjeg sprdaju i ismijavaju' HELP

'Otkad znam za sebe uvijek me tukao, roditelji su UVIJEK na njegovoj strani zato što je stariji' HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help