Slika nije pronađena

Kako se boriti sa starijom sestrom – pitali smo Hrabri telefon. Oni su naši stalni educirani stručnjaci koji su tu za vas kad god vam pomoć zatreba...

Barem s dijelom njezinih problema ste se i vi sigurno susreli, pa pročitajte njezinu priču... Za komentar i odgovor na njezina pitanja smo zamolili Hrabri telefon.
PITANJE: Problemi sa sestrom

Zdravo svima! Trebam pomoć, ne znam što da radim, imam sestru stariju pet godina od mene koja stalno glumi nekoga jer je punoljetna. Što god napravim dere se na mene i grebe me noktima, stalno trpim njene terorističke napade koje mi priređuje. Kažem roditeljima, oni joj kažu kako je bezobrazna, ali ona to ignorira. Nije da me malo udari i malo grebe, već svaki dan se svađa sa mnom i udari me i grebe čim stigne. Sve mi ožiljci ostaju. Maloprije me je ogrebala baš jako jer sam rekla da me prestane tretirati kao malo dijete. Trenutak je kao fina i onda odjednom me krene maltretirati i ružne riječi govoriti. Baš me je boljelo i krenula sam plakati. Ne mogu više ovako, sve ovo trpjeti, stvarno imam puno problema s njom. Molim Vas, objavite ovo. Stvarno boli, ruke su mi pune ožiljaka od nje. A kad bih ja nju udarila, ona bi mene još jače i znam što bi se dogodilo. Molim Vas objavite!


via GIPHY


ODGOVOR HRABROG TELEFONA:

Draga djevojko, ovim putem želim ti zahvaliti što si se javila Hrabrom telefonu, povjerila nam svoje brige i osjećaje. Iz svega što si napisala stekla sam dojam da već neko vrijeme prolaziš kroz tešku situaciju jer se tvoja starija sestra nasilno ponaša prema tebi.

Čitajući tvoj upit rastužilo me čuti da se to događa i što u svojoj obitelji nisi zaštićena. Proživljavanje nasilja ni za jednu osobu nije lako, a posebice kada se događa u domu, od strane osobe do koje ti je, vjerujem, stalo, a koja bi te trebala štititi i biti ti podrška. Čini mi se da se zbog toga osjećaš tužno, zabrinuto i pomalo bespomoćno. Želim ti reći da nisi zaslužila da se tvoja sestra tako ponaša prema tebi. Iako su neslaganja između braće i sestara prirodna, ona nikada ne bi trebala uključivati vrijeđanje niti udaranje. Odnos između dvije sestre trebao bi biti ispunjen poštovanjem i ljubavlju. Uz to, dok neke manje sukobe braća i sestre mogu riješiti samostalno, kada se radi o nasilju, potrebno je uključiti odrasle kako bi pomogli da se to razriješi. Zbog toga mi je drago čuti da si se već i sama obratila roditeljima. Iz toga što si napisala vidim da su oni pokušali reći tvojoj sestri da prestane, no s obzirom na to da je to bilo neuspješno, njihova je odgovornost pronaći novi način na koji će se ona prestati nasilno ponašati prema tebi. Ako oni ne budu znali što napraviti, možeš se sama ili s njima obratiti stručnom suradniku u školi koju pohađaš, a to su najčešće psiholog ili pedagog. Pitam se što misliš o tome. Od njih tvoji roditelji mogu čuti koliko je važno da te zaštite i da to više ne proživljavaš.

Ako nam želiš reći nešto više o tome ili bi htjela podijeliti svoj dojam o ovim prijedlozima, možeš nazvati liniju Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111 radnim danima od 9 do 20 sati, ili se javiti na chat radnim danima od 17 do 20 sati. Uz to, možeš nam pisati na e-mail - savjet@hrabritelefon.hr. Tvojim roditeljima možemo pružiti prijedloge vezane uz to kako ti točno mogu pomoći pa im možeš predložiti da nam se jave na liniju za mame i tate u isto radno vrijeme kao i na liniju za djecu, a broj te linije je 0800 0800.

Puno te pozdravlja, tvoj Hrabri telefon
M.S.K. / Hrabri telefon

Pogledajte još:

HELP 'Popio sam previše i počelo mi se mutiti, teško sam hodao i onda sam ušao u razred'

HELP 'Bile smo najbolje frendice, a sad ne znam kako da ju prebolim i gledam s drugim'

'Saznala sam da bolujem od raka pluća i jednostavno ne mogu više' HELP!

Foto: Hrabri telefon/ Giphy/ Freepik

Pomoć nasilje sestra hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti