Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.

Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:
Bojala sam se da ću izgubiti osobu koja mi uopće ni nije prijateljica. I zbog toga sam uništila samu sebe i svoj život. Družeći se s njom napravila sam greške koje si nikada neću moći oprostiti. Osjećam se toliko krivom. Nemam pojma što će sa mnom biti, sama sa sobom ne mogu više, neizdrživo je. Užasno sam umorna od svih razmišljanja, ne mogu biti s ljudima, nemam volje uopće pričati, ne mogu jesti uopće skroz malo jedem, ne mogu se osjećati dobro, pozitivno, smijati se imam osjećaj kao da mi je to zabranjeno.  Guši me krivnja zbog svih događaja i znam da sam ja za sve kriva. Nemam se pravo sažalijevati, gadim se sama sebi, tužna sam, razočarana zbog svega što sam napravila. Iako sam bila jako loše psihički kada sam se išla s njom pomiriti i početi se družiti, opet to me ništa ne opravdava. Ja sam se išla s njom pomiriti da bi kaznila samu sebe. I uspjela sam u tome, izgubila sam sebe, uništila svoj život. Ne znam zašto uopće ovo pišem ionako ne postoji riječ koja bi učinila da ne budem više u tim crnim mislima. Trebala bi pričati sa psihologom no ne zaslužujem nikakvu pomoć. Sama sam sebe uništila. Sada sam svjesna da nisam smjela raditi protiv sebe, ali sada je prekasno.

Odgovor Hrabrog telefona:
Draga djevojko,
želim ti zahvaliti što si nam odlučila ukazati povjerenje. Vjerujem da nije bilo lako podijeliti svoje misli i osjećaje. To mi govori da si snažna osoba koja je spremna suočiti se s poteškoćama i nadam se da ćemo ti uspjeti pomoći u tome.
U svom upitu napisala si da te muči osjećaj krivnje zbog nekih stvari koje si napravila, kao i to da te zbog toga preplavljuju neugodne misli i osjećaji tuge s kojima ti se teško nositi. Iako se možda ne čini tako, želim ti reći da je situacija u kojoj se u ovom trenutku nalaziš prolazna i vjerujem da postoji rješenje. Krivnja je snažna emocija koja se najčešće javlja kada znamo ili mislimo da smo uradili nešto što nije bilo ispravno ili napravili neku štetu. Iako učinjeno ne možemo promijeniti ili izbrisati, ono što možemo napraviti je preuzeti odgovornost i suočiti se s posljedicama. Ponekad je za ublažiti osjećaj krivnje dovoljno iskreno se ispričati i razgovarati s osobom koju smo povrijedili ili nadoknaditi počinjenu štetu, ali nekad to nije moguće učiniti ili osjećamo da to nije dovoljno. U tim situacijama osjećaj krivnje može jako prožimati osobu i uzrokovati depresivno raspoloženje, bezvoljnost, samokažnjavajuće misli i ponašanje. Ako se to dogodi, važno je aktivno poraditi na tom osjećaju kako bismo olakšali savjest, oprostili sami sebi i nastavili sa svakodnevnim životom. Napisala si da misliš da ne zaslužuješ oprost i pomoć u nošenju s ovom situacijom, što me rastužilo. Voljela bih da znaš kako imaš pravo podijeliti svoje brige s nekime i potražiti savjet kako se nositi s ovom situacijom, bez obzira na neke svoje postupke koje smatraš pogrešnima. Možeš podijeliti brige s nekom odraslom osobom od povjerenja iz tvoje okoline, ali i stručnom osobom. Psiholozi su tu da nas saslušaju, pruže podršku i savjete kako se suočiti s teškoćama i situacijama koje nam se čine bezizlazne. Drago mi je pročitati da si već razmišljala o traženju pomoći stručne osobe i pitam se koje ti se misli javljaju kad razmišljaš o tom koraku. Stvarno vjerujem da bi ti sam odlazak psihologu i razgovor koristio i potičem te da ustraješ u tome da dobiješ pomoć i podršku koju zaslužuješ. Za savjetovanje se možeš obratiti školskom psihologu, psihologu u domu zdravlja ili bolnici, ali i u raznim udrugama. Hrabri telefon je tu za tebe i bila bih sretna kad bi nam se odlučila javiti kako bismo zajedno mogli pronaći način koji će ti pomoći da se lakše nosiš s ovom situacijom. Pitam se kako ti to zvuči. Hrabri telefon možeš dobiti na besplatnoj anonimnoj liniji za djecu na broju 116 111 svaki radni dan od 9 do 20 sati, a ako ti je draže komunicirati pismenim putem možeš se javiti na savjet@hrabritelefon.hr ili na chat svaki radni dan od 15 do 19 sati.
Mislim da si već ovim javljanjem i dijeljenjem misli napravila velik i važan korak za sebe i vjerujem kako ćeš uspješno nadvladati opisane teškoće.
Puno pozdrava ti šalje,
tvoj Hrabri telefon

Foto: Freepik - katemangostar

M.T./ Hrabri telefon

Pogledajte još:

'Ja znam da ovo najviše muči mojeg brata i moju mamu, ali ja se iznutra raspadam. Ne znam što da radim' HELP

'Život mi je skroz zeznut: društveno, duhovno, financijski, psihički i fizički. Nemam se kome obratiti' HELP

'Hoću reći mami da me odvede kod psihologa jer mislim da ću se ubiti, ali kako da ja njoj kažem da mi treba pomoć?' HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti