Slika nije pronađena
Budući da nam se često obraćate u situacijama kada se osjećate loše i kada vas muče obiteljski ili ljubavni problemi te poteškoće s učenjem i prijateljima, odlučili smo pozvati naše prijatelje s Hrabrog telefona da priskoče u pomoć i ponude vam rješenja i savjete.


PITANJE:

Odlučila sam odustati od školovanja. Točnije ispisati se iz srednje u četvrtom razredu. Razloga ima mnogo: nešto su financijski, a opet pod tolikim sam pritiskom od strane profesora i roditelja da ne mogu izdržati. Ispisujem se na polugodištu. Svakako sam pokvarila sve dobre ocjene. Zabetonirala sam matematiku (imam 3 jedinice) , nemam sad para za instrukcije iz matematike, nitko u razredu me ne benda ni dva posto (prešla sam iz jedne škole u drugu), teško mi je ne znam nikoga. Nemojte mi spominjati nikakve psihologe i pedagoge jer sam previse vremena provela kod njih ove godine. Dajte mi prijateljski savjet, kao sto bi svojoj sestri, prijateljici.

ODGOVOR HRABRI TELEFON:

Draga djevojko,

hvala ti na javljanju i iskazanom povjerenju. Napisala si da bi željela odustati od školovanja te kao razloge navodiš financijsko stanje, osjećaj pritiska od strane profesora i roditelja te loše ocjene. Ako sam dobro shvatila, mijenjala si školu te se u novom razredu osjećaš usamljeno. Žao mi je to čuti. Svaka promjena u životu predstavlja stres te se može odraziti na različite dijelove svakodnevne rutine, baš kao i na ocjene. S obzirom na to da si prošla zaista dalek put i dijeli te još svega par mjeseci do završetka srednje škole, voljela bih da dodatno promisliš o svojoj odluci napuštanja školovanja i razgovaraš sa svojim roditeljima o njoj. Vjerujem da ti se trenutno situacija čini bezizlazna, no isto tako vjerujem da postoji barem jedna osoba u tvojoj okolini koje će te saslušati i pokušati s tobom osmisliti rješenje. S obzirom na to da si napisala da nisi u mogućnosti platiti instrukcije, pitam se kako ti se čini da se obratiš razredniku/ci i podijeliš svoje brige vezane uz ocjene. Također, možeš pitati nekog od kolega iz razreda da ti poslije škole pojasni matematiku. Vjerujem da ti se to može činiti kao nelagodna situacija, no to može biti i prilika za upoznavanje novih prijatelja.

Iako si napisala da si provela neko vrijeme kod psihologa i pedagoga te da ne bi voljela ići ponovo, voljela bih te potaknuti da razgovaraš sa stručnom osobom kako bi dobila podršku u situacijama kada se nosiš s teškoćama. Različiti stručni suradnici imaju različite metode za rad, ali svrha im je jednaka, a to je poboljšanje života djece i mladih kojima treba podrška i pomoć u prevladavanju različitih teškoća. Ako ti nije ugodno ići kod pedagoga ili psihologa u svojoj školi, možeš otići kod svog liječnika opće prakse koji će ti zatim dati uputnicu za psihologa.

Također, možeš i nazvati liniju za djecu i mlade Hrabrog telefona na broj 116 111, svakim radnim danom od 9 do 20 sati. Ako ti je draže tipkati, možeš nam se javiti na chat svakim radnim danom od 17 do 20 sati ili na e-mail savjet@hrabritelefon.hr.

Puno te pozdravlja,

tvoj Hrabri telefon

Foto: Unsplash

I.I./Hrabri telefon

Pročitajte još:

Što kad se osjećaš usamljeno: 'Sve je počelo kako sam krenula u srednju, nikom ne vjerujem i asocijalna sam'

Situacija koja je poznata mnogima: 'Nikad ne pokazujem znakove depresije, ali kad sam sama u svojoj glavi strah me'

Kako (pre)živjeti preseljenje daleko od rodnog grada – što kad ne želiš 'novi' život, već želiš svoj 'stari' natrag?

Pomoć Škola nastava hrabri telefon